Wykonanie
Jabłka i
czekolada to dwie rzeczy, bez których nie wyobrażam sobie jesieni. Właściwie nie wyobrażam sobie żadnej
pory roku bez nich, ale wiecie, co mam na myśli ;P
Jabłka jemy w ogromnych ilościach (
czekoladę w
sumie też ;) i są to chyba jedyne
owoce, bez których nie wyżylibyśmy długo. Piotrek pakuje je do pracy, odsuwając po kryjomu na bok
gruszki, których jakoś nikt poza mną nie chce jeść, Zuzia zajada się nimi, odpoczywając po przedszkolu, a ja podgryzam, gdy mam ochotę coś pochrupać, a
czekolady akurat już nie ma ;PPrzy całym tym naszym zamiłowaniu do
jabłek, szarlotki piekę dość rzadko. Dlatego oczywiście, że jakoś nigdy tych
jabłek na ciasto nie wystarczy. Jeszcze ich dobrze nie ułożę w koszyczku na
stole, a już zaczynają znikać :) Tym razem jednak kupiłam ich tyle, że pół kuchni zastawiłam i zwyczajnie nie było szans, żeby nie zostało choć trochę na szarlotkę.Przyznam szczerze, że po raz pierwszy piekłam szarlotkę z
budyniem, więc nie do końca wiedziałam, czego się spodziewać. Okazało się, że to bardzo przyjemne, i jakże proste, urozmaicenie ciasta. Półkruche
czekoladowe ciasto wspaniale kontrastuje z jasnym
budyniem, który otula mięciutką,
waniliową kołderką warstwę
jabłek. Całość nie jest zbyt słodka i świetnie się ze sobą komponuje. Do tego ładnie wygląda i dobrze się kroi. Czegóż chcieć więcej?Polecam :)
*przepis Piotra Kmiecia z „Gotuj krok po kroku” nr 10/2015Składniki na ciasto:4 szklanki
mąki pszennej1/2 szklanki
kakao2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 szklanka drobnego
cukru do wypieków375g niesolonego
masła (w oryginale
margaryna) w temperaturze pokojowej4 duże
żółtkaWypełnienie:około 1 i 1/2 kg
jabłek (najlepiej twardych, kwaskowatych)2 łyżki
bułki tartej wymieszane z 2 łyżkami
cukru2 opakowania budyniu
waniliowego na 0,5l
mleka750ml pełnego
mlekaWykonanie:Dużą prostokątną formę wysmaruj
masłem i wyłóż papierem do pieczenia.
Mąkę wymieszaj z
kakao oraz
proszkiem do pieczenia i przesiej na stolnicę lub do dużej misy. Wmieszaj
cukier. Dodaj pokrojone w niedużą kostkę
masło oraz
żółtka i zagnieć jednolite ciasto. Następnie podziel je na dwie równe części: jedną
owiń szczelnie folią spożywczą i włóż do lodówki, drugą podziel raz jeszcze na dwie, trzy mniejsze części i zamroź.
Jabłka umyj dokładnie, obierz ze skórki i pokrój w talarki.Po około 30 minutach wyjmij ciasto z lodówki i wylep nim przygotowaną wcześniej formę. Na wierzchu rozłóż
jabłka i oprósz je
bułką tartą wymieszaną z
cukrem.Ugotuj budynie. Rozmieszaj proszek budyniowy z 250ml zimnego
mleka, a pozostałe 500ml zagotuj, dodając w razie potrzeby
cukier. Wlej mieszankę budyniową na wrzące
mleko, cały czas mieszając, aż
budyń zgęstnieje. Gotowy wylej na posypane
bułką jabłka.Zamrożone wcześniej ciasto zetrzyj na grubych oczkach tarki i rozsyp równomiernie na budyniu.Piecz całość w temperaturze 180°C przez około 50 minut. Wystudź w formie.Smacznego :)