Wykonanie
Składniki:*na ciasto- 450g
mąki pszennej- 250g
masła- 1 szklanka
cukru pudru- 1
jajko- 2
żółtka- 2 łyżki gęstej kwaśnej
śmietany- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia*dodatkowo- 1kg obranych
jabłek- 2 budynie
waniliowe bez
cukru- 750ml
mleka- kilka łyżeczek
bułki tartej-
cukier do posypaniaSposób przygotowania:1. Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski i szybko wyrabiamy ciasto, dzielimy na dwie części, jedną wkładamy do lodówki, a drugą do zamrażarki na dwie godziny.2. Dużą tortownicę smarujemy tłuszczem i obsypujemy
mąką. Rozwałkowujemy ciasto z lodówki i wylepiamy nim formę, nakłuwamy widelcem i podpiekamy ok. 10 min. w 180 stopniach. Po tym czasie posypujemy odrobiną
bułki tartej, by wchłonęła wilgoć z
jabłek.3.
Jabłka obieramy, kroimy w cienkie plasterki i wykładamy je na ciasto.4. Budynie gotujemy według przepisu na opakowaniu, wykorzystując jednak tylko 750ml
mleka i 4 łyżki
cukru. Gorący jeszcze
budyń wylewamy na
jabłka. Na
budyń ścieramy ciasto z zamrażarki. Pieczemy ok. 50 min. w temp. 200 stopni. Po wystudzeniu oprószamy
cukrem pudrem.