Wykonanie
Do ciast z
jabłkami podchodzę na zasadzie: 'chętnie zjem, ale tylko wtedy, kiedy nie ma nic innego do wyboru'. ;) Mam jednak w domu fana szarlotek, więc czasami zdarza mi się jakąś popełnić.Szarlotka z
budyniem jest łatwa w wykonaniu i bardzo ładnie się prezentuje, jest też smaczna, ale czegoś mi w niej brakowało. Zasmakowała mi za to bardzo w wersji z dodatkiem świeżych, cierpkich
żurawin, które nadały jej trochę charakteru. I taką wersję Wam polecam!
źródło przepisu: mojewypieki.com450 g
mąki pszennej250 g masła/margarynyszklanka
cukru pudrujajko2
żółtka2 łyżki gęstej kwaśnej
śmietanyłyżeczka
proszku do pieczeniaWszystkie składniki zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną włożyć do lodówki, drugą na 2 godziny do zamrażarki.ponadto1 1/2 kg
jabłek (użyłam szarej renety)ew. 100 g świeżych
żurawin2 budynie
waniliowe bez
cukru (na pół litra
mleka każdy) + 4 łyżki
cukru750 ml
mlekałyżka ekstraktu z
waniliikilka łyżek
bułki tartejcukier puder - do posypaniaBlaszkę o wymiarach około 21x28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować ciasto z lodówki i wyłożyć do formy, ponakłuwać widelcem (można podpiec kilka minut w temperaturze 160ºC, ale niekoniecznie). Spód oprószyć
bułką tartą (by wchłaniała wilgoć z
jabłek).
Jabłka obrać, pokroić w ósemki, wyłożyć na cieście (ewentualnie dodatkowo obsypać
żurawinami). Budynie ugotować według przepisu na opakowaniu, wykorzystując 750 ml
mleka, ekstrakt z
wanilii i 4 łyżki
cukru. Gorący jeszcze
budyń wylać na
jabłka. Na
budyń zetrzeć ciasto z zamrażarki.Piec około 45 minut w temperaturze 200 stopni. Po wystudzeniu oprószyć
cukrem pudrem.Smacznego!