ßßß
źródło przepisu: mojewypieki.com450 g mąki pszennej250 g masła/margarynyszklanka cukru pudrujajko2 żółtka2 łyżki gęstej kwaśnej śmietanyłyżeczka proszku do pieczeniaWszystkie składniki zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną włożyć do lodówki, drugą na 2 godziny do zamrażarki.ponadto1 1/2 kg jabłek (użyłam szarej renety)ew. 100 g świeżych żurawin2 budynie waniliowe bez cukru (na pół litra mleka każdy) + 4 łyżki cukru750 ml mlekałyżka ekstraktu z waniliikilka łyżek bułki tartejcukier puder - do posypaniaBlaszkę o wymiarach około 21x28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować ciasto z lodówki i wyłożyć do formy, ponakłuwać widelcem (można podpiec kilka minut w temperaturze 160ºC, ale niekoniecznie). Spód oprószyć bułką tartą (by wchłaniała wilgoć z jabłek). Jabłka obrać, pokroić w ósemki, wyłożyć na cieście (ewentualnie dodatkowo obsypać żurawinami). Budynie ugotować według przepisu na opakowaniu, wykorzystując 750 ml mleka, ekstrakt z wanilii i 4 łyżki cukru. Gorący jeszcze budyń wylać na jabłka. Na budyń zetrzeć ciasto z zamrażarki.Piec około 45 minut w temperaturze 200 stopni. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.Smacznego!