Wykonanie
Nowy Rok, nowe postanowienia, nowy
plany, nadzieje i marzenia... byleby ten był lepszy, niż poprzedni...dziś mam dla Was szarlotkę z
budyniem. to chyba takie ciasto, które wyjdzie każdemu. bardzo nam smakowało. zatem zapraszam. a przepis znaleziony w Kopalni Smaków . :)Składniki:450g
mąki pszennej250g
margaryny1 szklanka
cukru pudru1
jajko2
żółtka2 łyżki gęstej kwaśnej
śmietany1 łyżeczka
proszku do pieczenia1,5kg
jabłek3 łyżeczki
cynamonu2 budynie
waniliowe5 łyżek
cukru750 ml
mlekaWszystkie składniki ciasta zagnieść , podzielić na pół. Jedną część włożyć do lodówki a drugą do zamrażarki na dwie godziny. Następnie wyłożyć formę papierem do pieczenia i wylepić dno
ciastem z lodówki. Podpiec około 10 minut w temperaturze 160°C.Podpieczony blat oprószyć obficie
bułką tartą. Na wierzch wyłożyć pokrojone w ósemki
jabłka, posypać
cynamonem.
Budyń zagotować wg przepisu na opakowaniu, jednak użyć 2 opakować na 750ml
mleka, a nie na 1 litr. Jeszcze gorący wylać na
jabłka.Na to zetrzeć zamrożoną drugą połowę ciasta. Wstawić do rozgrzanego do 180°C piekarnika i piec ok. 40-45 minut. Po upieczeniu wystudzić i posypać
cukrem pudrem.Smacznego! :)