ßßß Cookit - przepis na welcome in 2013! / szarlotka z budyniem

welcome in 2013! / szarlotka z budyniem

nazwa

Wykonanie

Nowy Rok, nowe postanowienia, nowy plany, nadzieje i marzenia... byleby ten był lepszy, niż poprzedni...
dziś mam dla Was szarlotkę z budyniem. to chyba takie ciasto, które wyjdzie każdemu. bardzo nam smakowało. zatem zapraszam. a przepis znaleziony w Kopalni Smaków . :)
Składniki:
450g mąki pszennej
250g margaryny
1 szklanka cukru pudru
1 jajko
2 żółtka
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5kg jabłek
3 łyżeczki cynamonu
2 budynie waniliowe
5 łyżek cukru
750 ml mleka
Wszystkie składniki ciasta zagnieść , podzielić na pół. Jedną część włożyć do lodówki a drugą do zamrażarki na dwie godziny. Następnie wyłożyć formę papierem do pieczenia i wylepić dno ciastem z lodówki. Podpiec około 10 minut w temperaturze 160°C.
Podpieczony blat oprószyć obficie bułką tartą. Na wierzch wyłożyć pokrojone w ósemki jabłka, posypać cynamonem.
Budyń zagotować wg przepisu na opakowaniu, jednak użyć 2 opakować na 750ml mleka, a nie na 1 litr. Jeszcze gorący wylać na jabłka.
Na to zetrzeć zamrożoną drugą połowę ciasta. Wstawić do rozgrzanego do 180°C piekarnika i piec ok. 40-45 minut. Po upieczeniu wystudzić i posypać cukrem pudrem.
Smacznego! :)
Źródło:http://cookingismyescape.blogspot.com/2013/01/welcome-in-2013-szarlotka-z-budyniem.html