ßßß Cookit - przepis na szarlotka z budyniem waniliowym

szarlotka z budyniem waniliowym

nazwa

Wykonanie

Wczoraj odwiedziła mnie rodzinka. Przyjechali rodzice i brat z żoną, synem i psem. Z wizyty psa cieszyłam się najbardziej :) Żartuję ale to nie zmienia faktu, że tego sierściucha uwielbiam. Jest to biszkoptowy labrador o imieniu Sherlock. Zajmuje 10 miejsce na liście najgroźniejszych psów... od końca :) Nie znam drugiego tak ciapowatego psa. W planach były zakupy w Ikei - standard, zoo i jarmark świąteczny na rynku. Dostałam od mamy zadanie, że powinnam upiec jakieś ciacho do kawy. Posiłkowałam się, moim zdaniem najlepszym blogiem ze słodkościami - Moje Wypieki . Szarlotka to coś co "Jabole" lubią najbardziej :) Sherlock wolał lody.
.
Składniki:
450 g mąki pszennej
250 g margaryny
1 szklanka cukru pudru
1 jajko
2 żółtka
2 łyżki gęstej śmietany 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 kg jabłek
szczypta cynamonu
2 łyżki cukru
2 budynie waniliowe
750 ml mleka
cukier puder do dekoracji
kilka łyżek bułki tartej
Najpierw zrobiłam mus jabłkowy. Jabłka obrałam pokroiłam w większą kostkę i udusiłam w rondelku z cukrem i cynamonem. Można lekko podlać wodą żeby się nie przypaliły. Jabłka powinny się całkowicie rozpaść. Odstawiłam do wystudzenia.
Zabrałam się za ciasto. Do miski wsypałam przesianą mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia. Dodałam margarynę pokrojoną w kostkę. Zaczęłam miksować. Na początku jest trudno i dobrze jest miskę przysłonić np. ściereczką bo inaczej można narobić sobie bałaganu. Później dodaję jedno całe jajko i dwa żółtka. Ciasto powinno już łatwiej się formować. Na koniec dodaję śmietanę. Gotowe ciasto dzielę na dwie części i zawijam w folię spożywczą. Jedną część wkładam do lodówki a drugą do zamrażarki. Kiedy ciasto, te z lodówki stwardnieje, rozwałkowuję je najlepiej na papierze do pieczenia bo bardzo się kruszy i łatwiej będzie je przełożyć do formy. Ja użyłam foremki o rozmiarze 30x20 cm. Nasmarowałam ją masłem i na spód wyłożyłam ciastem. Jak się przerwie, nie ma problemu, trzeba je będzie posklejać. Ważne aby całe dno było szczelnie wyłożone ciastem. Nakłuwamy widelcem i posypujemy bułką tartą, która wchłonie ewentualny płyn z musu jabłkowego.
Piec nagrzewamy do 200 stopni.
Robię budyń z przepisu na opakowaniu. Można dodać cukier ale ja wolę jak nie jest za słodki. Budyń nie musi stygnąć. Na ciasto w foremce wykładam mus a na niego budyń. Ciasto z zamrażarki ścieram na tarce o grubych oczkami i posypuję wierzch ciasta. Pieczemy przez 40 minut. Studzimy jeszcze chwilę w piecu. Po wyjęciu czekamy aż całkiem wystygnie i dopiero wtedy posypujemy cukrem pudrem.
Źródło:http://mycatcooks.blogspot.com/2014/11/szarlotka-z-budyniem-waniliowym.html