Wykonanie
Niezwykłe połączenie
waniliowego budyniu i
jabłek ... smakuje bardzo dobrze. Mimo, że nie jesteśmy specjalnymi smakoszami ciast z
jabłkami, to pasuje naszym kubkom
smakowym. Nie
mogę pojąć tylko jednego: dlaczego to ciasto jest nazywane 'Uśmiechem Teściowej'? ;). Przepis pochodzi z książeczki 'Ciasta Domowe'Składniki:450 g
mąki pszennej250 g masła/margaryny1 szklanka
cukru pudru1
jajko2
żółtka2 łyżki gęstej kwaśnej
śmietany1 łyżeczka
proszku do pieczeniaWszystkie składniki zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną włożyć do lodówki, drugą na 2 godziny do zamrażarki.Ponadto:1,5 kg
jabłek (w UK odmiany Cox), dałam mniej2 budynie
waniliowe bez
cukru (na pół litra
mleka każdy) + 4 łyżki
cukru750 ml
mlekacukier puder - do posypaniakilka łyżek
bułki tartejKwadratową blaszkę o
boku 23 cm (lub nieco większą, ciasto jest wysokie) wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować ciasto z lodówki i wyłożyć do formy, ponakłuwać widelcem (można podpiec kilka minut w temperaturze 160ºC, ale niekoniecznie). Spód oprószyć
bułką tartą (by wchłaniała wilgoć z
jabłek).
Jabłka obrać, pokroić w ósemki, wyłożyć na cieście.Budynie ugotować wg przepisu na opakowaniu, wykorzystując 750 ml
mleka i 4 łyżki
cukru. Gorący jeszcze
budyń wylać na
jabłka. Na
budyń zetrzeć ciasto z zamrażarki.Piec około 45 minut w temperaturze 200ºC. Po wystudzeniu oprószyć
cukrem pudrem.Smacznego :)