ßßß Cookit - przepis na Domowy jabłecznik budyniowy

Domowy jabłecznik budyniowy

nazwa

Wykonanie

Jabłka, jabłuszka ,jabca …pyszne pod każdą postacią . Do jedzenia tych owoców nie trzeba namawiać chyba nikogo ,a najbardziej smakują w szarlotkach i plackach . Tym razem prosty przepis na domowe ciacho z budyniem i jabłkami .
Zestaw produktów :
2 opakowania budyniu waniliowego
1L mleka
3 szklanki mąki
1 łyżka kakao
4 jajka
1 kostka margaryny lub masła
1 szklanka cukru
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka jabłek 3 szt
Jabłka obieramy ,kroimy i prażymy 2-3 minuty z łyżką cukru na patelni -studzimy . W osobnym garnku gotujemy budyń wg instrukcji na opakowaniu i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia . Do miski wsypujemy mąkę , cukier, proszek do pieczenia .Rozbijamy jajka i oddzielamy żółtka od białek -białka ubijamy ,a żółtka dodajemy do mąki . Masło lub margarynę roztapiamy i po przestudzeniu wlewamy do miski z mąką -wszystkie składniki mieszamy najlepiej mikserem ręcznym ,pod koniec mieszania dodajemy ubitą pianę . Otrzymaną masę na ciasto dzielimy na dwie połowy ( jedną mniejszą ,a jedną większą ) .Do mniejszej połowy dodajemy kakao ,a większą połowę wykładamy na wysmarowaną tłuszczem średniej wielkości blaszkę do pieczenia . Na wierzchu układamy prażone jabłka i sporej wielkości kleksy z zimnego budyniu -zalewamy kakaową częścią ciasta i wstawiamy do podgrzanego piekarnika. Pieczemy około 45-55 minut w temperaturze 160 C bez termoobiegu .
Źródło:http://xn--ogrodnikwpodry-xob60t.pl/domowy-jablecznik-budyniowy