Wykonanie
Jabłka, jabłuszka ,jabca …pyszne pod każdą postacią . Do jedzenia tych
owoców nie trzeba namawiać chyba nikogo ,a najbardziej smakują w szarlotkach i plackach . Tym razem prosty przepis na domowe ciacho z
budyniem i
jabłkami .
Zestaw produktów :2 opakowania budyniu
waniliowego1L
mleka3 szklanki
mąki1 łyżka
kakao4
jajka1 kostka
margaryny lub
masła1 szklanka
cukru2,5 łyżeczki
proszku do pieczeniakilka
jabłek 3 szt
Jabłka obieramy ,kroimy i prażymy 2-3 minuty z łyżką
cukru na patelni -studzimy . W osobnym garnku gotujemy
budyń wg instrukcji na opakowaniu i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia . Do miski wsypujemy
mąkę ,
cukier,
proszek do pieczenia .Rozbijamy
jajka i oddzielamy
żółtka od
białek -
białka ubijamy ,a
żółtka dodajemy do
mąki .
Masło lub
margarynę roztapiamy i po przestudzeniu wlewamy do miski z
mąką -wszystkie składniki mieszamy najlepiej mikserem ręcznym ,pod koniec mieszania dodajemy ubitą pianę . Otrzymaną masę na ciasto dzielimy na dwie połowy ( jedną mniejszą ,a jedną większą ) .Do mniejszej połowy dodajemy
kakao ,a większą połowę wykładamy na wysmarowaną tłuszczem średniej wielkości blaszkę do pieczenia . Na wierzchu układamy prażone
jabłka i sporej wielkości kleksy z zimnego budyniu -zalewamy
kakaową częścią ciasta i wstawiamy do podgrzanego piekarnika. Pieczemy około 45-55 minut w temperaturze 160 C bez termoobiegu .