Wykonanie
Gdy tak się zastanowię, to ta wersja szarlotki przez długi czas była moją ulubioną.Kruche ciasto,w połączeniu z
budyniem i
jabłkami,,,rozpływa się w ustach. Polecam :)
Składniki na ciasto :200 g
margaryny lub
masła2
jajka3/4 szklanki
cukrucukier waniliowy3/4 szklanki krupczatki2 1/2
mąki tortowej1/5 łyżeczki
proszku do pieczeniaMargarynę siekamy razem z
mąkę i pozostałymi składnikami. Wbić
jajka i wyrobić gładkie ciasto.Ciasto dzielimy na dwie części i zawijamy w folię spożywczą.Jedną część wkładamy do lodówki,a drugą do zamrażalnika.
Jabłka:ok 2 kg
jabłek1-2 łyżeczki
cynamonucukier waniliowycukier do smaku (jeśli używamy budyniu bez
cukru)
Jabłka obieramy i kroimy. Przekładamy na patelnię z grubym dnem,dodajemy
cukier i prażymy przez około 30 do 40 minut, pod koniec dodajemy
cynamon.
Budyń:2 budynie
waniliowe800 ml
mlekaBlaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto,które było w lodówce. Ciasto ponakłuwać widelcem i nałożyć
jabłka.Na
jabłka wyłożyć ugotowany
budyń.Wyjąć z zamrażalki drugą część ciasta,zetrzeć na tarce i posypać wierzch ciasta.Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i pieczemy około 50-55 minut.Studzimy.