Bo zatęskniłam za jesienią. I zapachem jabłek z cynamonem. I kakao z imbirem. Mimo, że należę do zmarźluchów nie przepadam za latem. Nie lubię letniego słońca, skwaru i duchoty. Złota ciepła jesień dodaje mi otuchy. Uwielbiam te spacery w rozpiętym płaszczu, torby na długim pasku, rozczochrane wiatrem włosy i na w pół intensywne słońce grzejące w twarz. Szkoda, że trwa tak krótko i nie zawsze jest taka piękna...Składniki-100 g masła lub margaryny-75 ml mleka-2 jajka-130 g cukru-180 g mąki-łyżeczka proszku do pieczenia-łyżeczka cukru waniliowego-łyżka mąki ziemniaczanej-150 ml prażonych jabłek (ew. jabłkowegodżemu)-łyżka cynamonu-2 łyżki cukru do dekoracjiPrzygotowaniePiekarnik podgrzać do temp. 225 st. Blachę wyłożyć papilotkami.Tłuszcz rozpuścić i dodać do niego mleko. całość podgrzać.Jajka ubić z cukrem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym oraz mąką ziemniaczaną. Dodać powoli do jajek utartych z cukrem, na przemian z mlekiem z tłuszczem.Wyłożyć ciasto do foremek, a następnie do każdego ciastka nałożyć nieco prażonych jabłek.Cukier do dekoracji wymieszać z cynamonem i posypać muffiny. Piec na środkowym poziomie piekarnika przez około 10-12minut.