Wykonanie
Szarlotka według przepisu mojej Mamy, która otwiera u mnie sezon
jabłkowy:) Z powodu znacznej ilości działkowych
jabłek i sporządzonego przez Mamę musu, będzie tu coraz więcej ciast, tart,
ciasteczek i deserów zawierających te pyszne
owoce. Smacznego:)4
jajkakostka
margaryny do pieczenia lub
masła1/2
proszku do pieczenia3 szklanki
mąki tortowej1 słoik
jabłek na szarlotkę (0,9l)2 łyżki
mąki ziemniaczanejok. 3/4 opakowania
cukru waniliowegocynamon1/2 szklanki
cukruMasło/margarynę,
proszek do pieczenia,
żółtka i
mąkę tortową połączyć w misce i ugnieść (na początku może się wydawać, że ciasto jest za suche, ale po zagniataniu na pewno się połączy). Ciasto podzielić: 2/3 ciasta wygnieść na blachę posmarowaną tłuszczem (nie potrzeba papieru; moja blaszka ma wymiary 36x25), na ciasto wyłożyć
jabłka zmieszane wcześniej z
mąką ziemniaczaną. Wierzch
jabłek posypać
cukrem waniliowym i
cynamonem według uznania. Ubić na sztywno
białka, przy tym stopniowo dodawać
cukier. Pianę z
białek wyłożyć na
jabłka i pokruszyć 1/3 ciasta, które pozostało. Piec godzinę w 180 stopniach.