Wykonanie
Ostatnio jestem dość zapracowana, ale nadal trzeba gotować...Zrobiłam coś słodkiego ponieważ dawno już nic nie piekłam... Oto mój przepis na szarlotkę z
budyniem :)Składniki :* 3 szklanki
mąki,* 1 kostka
margaryny,* 2
jajka,* 1,5 szklanki
cukru,* 2 budynie
waniliowe,* 3 szklanki
mleka,* 1 - 1,5 kg
jabłek,* 1
proszek do pieczenia,* 1
cukier waniliowy,* 1 łyżka
masła,*
cynamon (niekoniecznie),* odrobina
bułki tartej.Przygotowanie :
Mąkę,
cukier,
proszek do pieczenia,
cukier waniliowy przesiewamy przez sitko. Dodajemy
jajka i
masło. Zagniatamy na gładkie ciasto, które dzielimy na dwie części większą i mniejszą , zamrażamy (najlepiej zostawić na noc w zamrażalce). Następnie musimy przygotować tortownicę. Należy ją wysmarować
masłem i obsypać
bułką tartą. Zamrożone ciasto ścieramy na grubej tarce, na dnie powinno być około 1.5 - 2 cm ciasta. Wstawiamy je do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na około 20 minut. W
między czasie obieramy i oczyszczamy
jabłka, które następnie kroimy na ósemki i układamy na upieczonym cieście. Posypujemy
cynamonem i jeżeli
jabłka są bardzo kwaśne można je także posypać odrobiną
cukru. Czas na przygotowanie budyniu. Z 3 szklanek
mleka gotujemy
budyń, którym zalewamy
jabłka. Na koniec ścieramy mniejszą cześć ciasta i posypujemy na wierzch budyniu. Wstawiamy ciasto do piekarnika na około 30 minut. Po wystygnięciu ciasto możemy posypać
cukrem pudrem.