ßßß Cookit - przepis na Szarlotka z budyniem.

Szarlotka z budyniem.

nazwa

Wykonanie

Ostatnio jestem dość zapracowana, ale nadal trzeba gotować...
Zrobiłam coś słodkiego ponieważ dawno już nic nie piekłam... Oto mój przepis na szarlotkę z budyniem :)
Składniki :
* 3 szklanki mąki,
* 1 kostka margaryny,
* 2 jajka,
* 1,5 szklanki cukru,
* 2 budynie waniliowe,
* 3 szklanki mleka,
* 1 - 1,5 kg jabłek,
* 1 proszek do pieczenia,
* 1 cukier waniliowy,
* 1 łyżka masła,
* cynamon (niekoniecznie),
* odrobina bułki tartej.
Przygotowanie :
Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy przesiewamy przez sitko. Dodajemy jajka i masło. Zagniatamy na gładkie ciasto, które dzielimy na dwie części większą i mniejszą , zamrażamy (najlepiej zostawić na noc w zamrażalce). Następnie musimy przygotować tortownicę. Należy ją wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Zamrożone ciasto ścieramy na grubej tarce, na dnie powinno być około 1.5 - 2 cm ciasta. Wstawiamy je do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na około 20 minut. W między czasie obieramy i oczyszczamy jabłka, które następnie kroimy na ósemki i układamy na upieczonym cieście. Posypujemy cynamonem i jeżeli jabłka są bardzo kwaśne można je także posypać odrobiną cukru. Czas na przygotowanie budyniu. Z 3 szklanek mleka gotujemy budyń, którym zalewamy jabłka. Na koniec ścieramy mniejszą cześć ciasta i posypujemy na wierzch budyniu. Wstawiamy ciasto do piekarnika na około 30 minut. Po wystygnięciu ciasto możemy posypać cukrem pudrem.
Źródło:http://www.jusiagotuje.pl/2011/09/pyszna-szarlotka-z-budyniem.html