Wykonanie
WitajcieMam nadzieję, że dobry humor Was nie opuszcza, ja od jakiegoś czasu chodzę i się uśmiecham sama do siebie, tak na przekór szarości za oknem.
Dziś mam dla Was bardzo proste ciasto, ale kto powiedział, że proste nie może być pyszne ;)Ciasto kruche:3 szklanki
mąki1/2 szklanki
cukru4
jaja1
margaryna1 łyżeczka
proszku do pieczeniacukier waniliowyDodatkowo:1 łyżka
bułki tartej2 opakowania budyniu
waniliowego1 litr
mlekajabłkaZ podanych składników zagniatamy ciasto kruche, schładzamy w lodówce przez około 30 minut. 2/3 ciasta rozwałkowujemy na papierze do pieczenia, przekładamy do blaszki i zapiekamy w 180 st. C aż będzie miało złoty kolor. W międzyczasie gotujemy budynie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ja z reguły dodaję troszkę mniej
mleka żeby
budyń był gęściejszy.
Jabłka obieramy i kroimy w plasterki. Podpieczony spód posypujemy
bułką tartą (wchłonie sok z
jabłek) na
bułkę układamy równomiernie
jabłka i polewamy całość
budyniem. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy i przykrywamy nim masę budyniową. Całość pieczemy ok 30 minut w 170 st. C. Po upieczeniu można polać
polewą czekoladową.
Smacznego.