ßßß
Dziś mam dla Was bardzo proste ciasto, ale kto powiedział, że proste nie może być pyszne ;)Ciasto kruche:3 szklanki mąki1/2 szklanki cukru4 jaja1 margaryna1 łyżeczka proszku do pieczeniacukier waniliowyDodatkowo:1 łyżka bułki tartej2 opakowania budyniu waniliowego1 litr mlekajabłka
Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche, schładzamy w lodówce przez około 30 minut. 2/3 ciasta rozwałkowujemy na papierze do pieczenia, przekładamy do blaszki i zapiekamy w 180 st. C aż będzie miało złoty kolor. W międzyczasie gotujemy budynie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ja z reguły dodaję troszkę mniej mleka żeby budyń był gęściejszy. Jabłka obieramy i kroimy w plasterki. Podpieczony spód posypujemy bułką tartą (wchłonie sok z jabłek) na bułkę układamy równomiernie jabłka i polewamy całość budyniem. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy i przykrywamy nim masę budyniową. Całość pieczemy ok 30 minut w 170 st. C. Po upieczeniu można polać polewą czekoladową.
Smacznego.