Wykonanie
Ciasto mega rewelacja !!! Wilgotne, aromatyczne, puszyste, delikatne, wprost rozpływa się w ustach. Nie mogłam się nim najeść. Znikł tak szybko, że nawet nie wiem kiedy. Dobrze, że zaraz po upieczeniu zrobiłam zdjęcia, bo później nie było by już czego ;) Gorąco polecam !!!! Przepis Rachel Allen z programu " Słodka szkoła Rachel "
Składniki :225 g
masła225 g
cukru4
jaja2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego225 g
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia50 ml
mleka50 g
kakaoW jednej misce roztrzepujemy
jaja z ekstraktem
waniliowym. W drugiej
masło ucieramy na puszysty krem. Cały czas mieszając dodajemy
cukier. Kolejno dolewamy małymi porcjami
jaja, nie przestają miksować.
Mąkę z proszkiem przesiewamy ( można bezpośrednio do miski z masą
maślano - jajeczną ), mieszamy. Dodajemy
mleko, delikatnie mieszamy aż składniki dobrze się połączą. Masa nie może
mieć grudek.Ciasto dzielimy na 2 równe części. Jedną odkładamy, do drugiej przesiewamy
kakao, delikatnie mieszamy szpatułką lub łyżką.Tortownicę o śr 20 cm ( u mnie nieco większa ) smarujemy
masłem. Ciasto wykładamy na dno blachy na przemian. Raz łyżka jasnej, raz ciemnej ( nie kładziemy jedną na drugą tylko każdą obok siebie ). Rozkładamy na całej powierzchni tak aby przykryć dno. Gdy już będzie rozłożone, bierzemy szpikulec np taki jak do szaszłyków wbijamy w masę do samego końca i robimy esy floresy łącząć ze sobą masy. Tak aby wyszedł efekt zebry.Pieczemy w temp. 180°C przez 35-45 minut do suchego patyczka.Smacznego:)