Wykonanie
Chyba raczej powinnam napisać
kakaowe, bo
czekolady samej w sobie w składzie nie ma. Ale wyszły bardzo dobre, intensywne, intensywnie
czekoladowe właśnie! Myślę więc, że zasługują na miano
czekoladowych.Z cyklu wykorzystywania zapasów z zamrażarki: z
czerwoną porzeczką.
(Inspiracja)1,5 szklanki
mąki0,5 szklanki
kakao2/3 szklanki
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
cukru z
wanilią lub troszkę aromatu1 szklanka
mleka80–90 g
oleju lub roztopione
masło, tj. ok. 1/3 szklanki2
jajkaok 150 g
czerwonej porzeczki (oczyszczonej i odszypułkowanej- może być też mrożona)Wrzucamy do miski suche składniki (
maka,
kakao,
cukier, proszek,
cukier waniliowy), a
potem dodajemy mokre (
olej lub
masło,
mleko i
jaja).Mieszamy wszystko łyżką, dodajemy
porzeczki i znowu delikatnie mieszamy.Nakładamy do formy wyłożonej papilotkami (najlepiej do 2/3 wysokości) i wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika. Pieczemy ok. 25 minut.