Wykonanie
Przepis znalazłam na jakiejś stronie internetowej,ale jak zawsze nie pamiętam na jakiej. Postanowiłam go zrobić i jestem okropnie zachwycona tym
ciastem ! :) Jest przepyszne i wszystko do siebie idealnie pasuje. A oto przepis :Składniki na ciasto:4 szkl.
mąki3/4 szkl.
kakao (dałam 1/3 i też wyszło dobre)1 szkl.
cukru4
żółtka1,5 kostki
margaryny - może być zwykła, nie ma to żadnej różnicy2 łyżeczki
proszku do pieczeniaMąkę wymieszać z
kakao, tak żeby miała jednolity kolor. Dodać
cukier i
proszek do pieczenia - zamieszać. Dodać
margarynę pokrojoną na mniejsze kawałki,
żółtka i zagnieść na jednolite ciasto.Podzielić na pół. Jedną część ciasta wkładamy do lodówki, a drugą dzielimy na mniejsze kawałki i wkładamy do zamrażalnika.Nadzienie:1,5 kg
jabłek4 łyżki
cukru2 budynie
waniliowe z
cukrem0,75 l.
mlekabułka tartakisiel4
białka + 1/3 szkl.
cukruJabłka obrać i pokroić na ćwiartki, a następnie na talarki. Blachę wysmarować i wylepić
ciastem z lodówki.Zagotować 0,5 l.
mleka, a w 0,25 l. rozpuścić proszek budyniowy. Ugotować
budyń tak jak zawsze.Ciasto posypać
bułką tartą i położyć na nim
jabłka, posypać
bułką tartą i
cukrem. Na
jabłka wylać ciepły
budyń. Równomiernie go rozprowadzić.Na
budyń ubić 4
białka z
cukrem i
kisielem. Zetrzeć na to ciasto z zamrażalnika (najlepiej na początku zetrzeć je do naczynia, a dopiero później wyłożyć je na nadzienie). Piec ok. 50 min. w 180st. C.
Smacznego ! :)