Wykonanie
Składniki:4 szklanki
mąki pszennej1 szklanka
cukru4
żółtka425 g
masła2 łyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżeczki
kakao1 kg kwaskowatych
jabłek2 op. budyniu
śmietankowego750 ml
mleka4 łyżki
cukru1 łyżka
soku z cytryny5 łyżek
bułki tartejPrzepis:
Jabłka obieramy i wdrążamy gniazda. Kroimy w kostkę i skrapiamy
sokiem z cytryny. Do miski przesiewamy
mąkę, dodajemy
cukier,
proszek do pieczenia oraz
kakao. Całość mieszamy. Dodajemy pokrojone w kostkę
masło oraz
żółtka jajek. Ciasto zagniatamy do połączenia wszystkich składników i formujemy z niego kulę. Dzielimy ją na pół. Jedną połówkę wkładamy do zamrażalnika, drugą do lodówki. W czasie, gdy ciasto się chłodzi przygotowujemy formę do pieczenia o wymiarach 35 cm x 24 cm. Formę smarujemy
masłem i obsypujemy
bułką tartą. Do tak przygotowanej formy ścieramy na tarce na grubych oczkach pierwszą część ciasta (z lodówki). Wierzch startego ciasta posypujemy
bułką tartą. Następnie nakładamy pokrojone
jabłka. W garnku przygotowujemy
budyń - dwa opakowania proszku wraz z 4 łyżkami
cukru dodajemy do 100 ml
mleka i dokładnie mieszamy. Przygotowany proszek wlewamy do gotującego się pozostałego
mleka ciągle mieszając.
Budyń odstawiamy do lekkiego przestygnięcia, następnie nakładamy go na
jabłka. Z zamrażalnika wyciągamy drugą część ciasta i ścieramy je na grubych oczkach. Tak przygotowane ciasto umieszczamy w nagrzanym do 180C piekarniku i pieczemy przez 50 minut. Po upieczeniu ciasto pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.