ßßß Cookit - przepis na Jabłecznik z budyniem

Jabłecznik z budyniem

nazwa

Wykonanie

Składniki:
4 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
4 żółtka
425 g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżeczki kakao
1 kg kwaskowatych jabłek
2 op. budyniu śmietankowego
750 ml mleka
4 łyżki cukru
1 łyżka soku z cytryny
5 łyżek bułki tartej
Przepis:
Jabłka obieramy i wdrążamy gniazda. Kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, proszek do pieczenia oraz kakao. Całość mieszamy. Dodajemy pokrojone w kostkę masło oraz żółtka jajek. Ciasto zagniatamy do połączenia wszystkich składników i formujemy z niego kulę. Dzielimy ją na pół. Jedną połówkę wkładamy do zamrażalnika, drugą do lodówki. W czasie, gdy ciasto się chłodzi przygotowujemy formę do pieczenia o wymiarach 35 cm x 24 cm. Formę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Do tak przygotowanej formy ścieramy na tarce na grubych oczkach pierwszą część ciasta (z lodówki). Wierzch startego ciasta posypujemy bułką tartą. Następnie nakładamy pokrojone jabłka. W garnku przygotowujemy budyń - dwa opakowania proszku wraz z 4 łyżkami cukru dodajemy do 100 ml mleka i dokładnie mieszamy. Przygotowany proszek wlewamy do gotującego się pozostałego mleka ciągle mieszając. Budyń odstawiamy do lekkiego przestygnięcia, następnie nakładamy go na jabłka. Z zamrażalnika wyciągamy drugą część ciasta i ścieramy je na grubych oczkach. Tak przygotowane ciasto umieszczamy w nagrzanym do 180C piekarniku i pieczemy przez 50 minut. Po upieczeniu ciasto pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Źródło:http://emcia-pichci.blogspot.com/2013/08/jabecznik-z-budyniem.html