ßßß Cookit - przepis na Czekoladowa szarlotka z budyniem

Czekoladowa szarlotka z budyniem

nazwa

Wykonanie

Pierwszy raz piekłam taką szarlotkę i muszę przyznać, że wyszła bardzo smaczna. Ciasto nie jest zbyt słodkie i wszystko doskonale się ze sobą komponuje. Na pewno często teraz będzie gościć na moim stole, dlatego i Wam polecam :-)
Składniki:
4 szkl. mąki
1 szkl. cukru
1/2 szkl. kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 żółtka
300g masła
3 czubate łyżki śmietany
2 łyżki bułki tartej + 1 łyżka cukru
ok. 1 i 1/2 kg jabłek
2 budynie waniliowe
3 szkl. mleka
Wykonanie:
Mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia wymieszać. Dodać posiekane masło, żółtka, śmietanę i zagnieść kruche ciasto. Podzielić na dwie części, jedną część schować do zamrażalnika, a drugą do lodówki.
W tym czasie obrać jabłka i pokroić w kostkę.
Zagotować 2 szkl. mleka. W 1 szkl. zimnego mleka rozpuścić budynie (jeśli budynie są bez cukru dodać cukier jak w przepisie) i wlać do gotującego mleka, zagotować do zgęstnienia.
Ciasto z lodówki rozwałkować i wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pokrojone jabłka ułożyć na cieście i posypać bułką tartą wymieszaną z cukrem.
Gorący budyń wylać na jabłka.
Na wierzch zetrzeć na grubych oczkach drugą część ciasta z zamrażalnika.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 50 minut w temp. 180 st.C.
Smacznego :-)
Źródło:http://agattek.blox.pl/2016/05/Czekoladowa-szarlotka-z-budyniem.html