Wykonanie
Pierwszy raz piekłam taką szarlotkę i muszę przyznać, że wyszła bardzo smaczna. Ciasto nie jest zbyt słodkie i wszystko doskonale się ze sobą komponuje. Na pewno często teraz będzie gościć na moim
stole, dlatego i Wam polecam :-)Składniki:4 szkl.
mąki1 szkl.
cukru1/2 szkl.
kakao2 łyżeczki
proszku do pieczenia4
żółtka300g
masła3 czubate łyżki
śmietany2 łyżki
bułki tartej + 1 łyżka
cukruok. 1 i 1/2 kg
jabłek2 budynie
waniliowe3 szkl.
mlekaWykonanie:
Mąkę,
cukier,
kakao i
proszek do pieczenia wymieszać. Dodać posiekane
masło,
żółtka,
śmietanę i zagnieść kruche ciasto. Podzielić na dwie części, jedną część schować do zamrażalnika, a drugą do lodówki.W tym czasie obrać
jabłka i pokroić w kostkę.Zagotować 2 szkl.
mleka. W 1 szkl. zimnego
mleka rozpuścić budynie (jeśli budynie są bez
cukru dodać
cukier jak w przepisie) i wlać do gotującego
mleka, zagotować do zgęstnienia.Ciasto z lodówki rozwałkować i wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Pokrojone
jabłka ułożyć na cieście i posypać
bułką tartą wymieszaną z
cukrem.Gorący
budyń wylać na
jabłka.Na wierzch zetrzeć na grubych oczkach drugą część ciasta z zamrażalnika.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 50 minut w temp. 180 st.C.Smacznego :-)