ßßß
Ciasto z rabarbaremciasto4 żółtka2,5 szklanki mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia250 g masła5 dag cukru pudrubudyniowa pianka4 białka180 g cukru2 budynie waniliowe0,5 litra mlekadodatkowook. 2 kg rabarbaru0,5 szklanki cukru3 łyżki bułki tartejZ podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na 2/3 i 1/3 i schłodzić około 1 godziny w lodówce.Rabarbar umyć i pokroić na 1,5 cm kawałki.Rabarbar włożyć na suchą patelnię i podgrzewać do czasu aż rabarbar lekko się rozpadnie.Do rabarbaru dodać cukier i odparować nadmiar soku.Rabarbar odstawić do ostudzenia.Na mleku ugotować budynie i odstawić do ostudzenia.Białka ubić z cukrem na sztywną pianę i połączyć z zimnym budyniem.Schłodzone większe ciasto zetrzeć na tarce na blaszkę(25×30) wyłożoną papierem do pieczenia i docisnąć ręką tworząc spód ciasta.Na ciasto wysypać cienką warstwę bułki tartej i rozłożyć ostudzony rabarbar.Na rabarbar wyłożyć piankę a na nią zetrzeć na grubych oczkach pozostałą część ciasta.Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 40 minut.Smacznego!!
