ßßß Cookit - przepis na Placek z rabarbarem

Placek z rabarbarem

nazwa

Wykonanie

Sezon rabarbarowy w pełni więc i u mnie nie może zabraknąć przepisu z jego udziałem. Dosyć długo nie przepadałam za jego smakiem, ale od kilku lat zmieniły się mi gusta i teraz nie wyobrażam sobie abym przynajmniej kilka razy w sezonie nie zrobiła jakiegoś wypieku z rabarbarem tym bardziej, że w moim ogródku rośnie dorodny krzaczek.
Ciasto które Wam dzisiaj prezentuję jest kruche z pianką, która jest połączeniem bezy i budyniu. Słodka beza przełamuje kwaskowatość rabarbaru- idealne połączenie.
Ciasto z rabarbarem
ciasto
4 żółtka
2,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g masła
5 dag cukru pudru
budyniowa pianka
4 białka
180 g cukru
2 budynie waniliowe
0,5 litra mleka
dodatkowo
ok. 2 kg rabarbaru
0,5 szklanki cukru
3 łyżki bułki tartej
Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na 2/3 i 1/3 i schłodzić około 1 godziny w lodówce.
Rabarbar umyć i pokroić na 1,5 cm kawałki.
Rabarbar włożyć na suchą patelnię i podgrzewać do czasu aż rabarbar lekko się rozpadnie.
Do rabarbaru dodać cukier i odparować nadmiar soku.
Rabarbar odstawić do ostudzenia.
Na mleku ugotować budynie i odstawić do ostudzenia.
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę i połączyć z zimnym budyniem.
Schłodzone większe ciasto zetrzeć na tarce na blaszkę(25×30) wyłożoną papierem do pieczenia i docisnąć ręką tworząc spód ciasta.
Na ciasto wysypać cienką warstwę bułki tartej i rozłożyć ostudzony rabarbar.
Na rabarbar wyłożyć piankę a na nią zetrzeć na grubych oczkach pozostałą część ciasta.
Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 40 minut.
Smacznego!!
Źródło:http://kucharzenieedi.pl/ciasto-z-rabarbarem