Wykonanie
Sezon
rabarbarowy w pełni więc i u mnie nie może zabraknąć przepisu z jego udziałem. Dosyć długo nie przepadałam za jego smakiem, ale od kilku lat zmieniły się mi gusta i teraz nie wyobrażam sobie abym przynajmniej kilka
razy w sezonie nie zrobiła jakiegoś wypieku z
rabarbarem tym bardziej, że w moim ogródku rośnie dorodny krzaczek.Ciasto które Wam dzisiaj prezentuję jest kruche z pianką, która jest połączeniem
bezy i budyniu. Słodka
beza przełamuje kwaskowatość
rabarbaru- idealne połączenie.
Ciasto z
rabarbaremciasto4
żółtka2,5 szklanki
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia250 g
masła5 dag
cukru pudrubudyniowa pianka4
białka180 g
cukru2 budynie
waniliowe0,5 litra
mlekadodatkowook. 2 kg
rabarbaru0,5 szklanki
cukru3 łyżki
bułki tartejZ podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na 2/3 i 1/3 i schłodzić około 1 godziny w lodówce.
Rabarbar umyć i pokroić na 1,5 cm kawałki.
Rabarbar włożyć na suchą patelnię i podgrzewać do czasu aż
rabarbar lekko się rozpadnie.Do
rabarbaru dodać
cukier i odparować nadmiar soku.
Rabarbar odstawić do ostudzenia.Na
mleku ugotować budynie i odstawić do ostudzenia.
Białka ubić z
cukrem na sztywną pianę i połączyć z zimnym
budyniem.Schłodzone większe ciasto zetrzeć na tarce na blaszkę(25×30) wyłożoną papierem do pieczenia i docisnąć ręką tworząc spód ciasta.Na ciasto wysypać cienką warstwę
bułki tartej i rozłożyć ostudzony
rabarbar.Na
rabarbar wyłożyć piankę a na nią zetrzeć na grubych oczkach pozostałą część ciasta.Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 40 minut.Smacznego!!