Wykonanie
Tak się zestresowałam konkursem, że postanowiłam się rozluźnić robiąc Cupcakes :)))Moje pierwsze...chyba mi się udały??? Bałam się że krem ścieknie szybciutko, ale na szczęście był sztywny i świetnie się trzymał. Chyba znowu wpadłam, zakochałam się w Cupcakes - na tych jednych na pewno nie poprzestanę ;)
Składniki na 12 muffinów:240 g
mąki pszennej150 g
cukru05, szklanki
maślanki0,5 szklanki
mleka1 łyżeczka
sody oczyszczonej0,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1/3 szklanki
oleju2-3 łyżki
kakao ciemnego1 tabliczka
czekolady ( użyłam pół gorzkiej i pół
mlecznej)1
jajkoSkładniki na krem:1-1,5 szklanki
mleka w proszku1/4 szklanki
mleka płynnego2 łyżki
cukru pudru ( lub mniej jeżeli ktoś woli mniej słodki krem )120 g miękkiego
masła lub
margaryny1 łyżeczka ekstraktu
waniliowegoSuche składniki mieszamy z suchymi (
mąka,
cukier,
soda proszek do pieczenia,
kakao ), do nich dodajemy mokre składniki:
mleko,
maślankę,
olej,
jajko. Mieszamy wszystkie składniki aż do połączenia, dodajemy pokrojoną w kostkę
czekoladę. Przelewamy ciasto do wyłożonych papilotkami gniazd ( do 3/4 wysokości) Wstawiamy do piekarnika- pieczemy ok 20-25 minut. Kiedy muffiny dobrze wystygną, zabieramy się do ukręcenia kremu.
Cukier rozpuszczamy w
mleku, do przestudzonego płynu dodajemy
masło lub
margarynę, ucieramy ( użyłam miksera) dodajemy
mleko w proszku. Do uzyskania niebieskiego koloru dodałam 1/3 łyżeczki barwnika Wilton.Krem nakładałam szprycą z końcówką- mała gwiazdka. Oczy zrobiłam z lukru plastycznego, a
ciastko to nasza czekoladowa muffinka- odcięty dół przekrojony na pół. Smacznego!