ßßß
Składniki na 12 muffinów:240 g mąki pszennej150 g cukru05, szklanki maślanki0,5 szklanki mleka1 łyżeczka sody oczyszczonej0,5 łyżeczki proszku do pieczenia1/3 szklanki oleju2-3 łyżki kakao ciemnego1 tabliczka czekolady ( użyłam pół gorzkiej i pół mlecznej)1 jajkoSkładniki na krem:1-1,5 szklanki mleka w proszku1/4 szklanki mleka płynnego2 łyżki cukru pudru ( lub mniej jeżeli ktoś woli mniej słodki krem )120 g miękkiego masła lub margaryny1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Suche składniki mieszamy z suchymi ( mąka, cukier, soda proszek do pieczenia, kakao ), do nich dodajemy mokre składniki: mleko, maślankę, olej, jajko. Mieszamy wszystkie składniki aż do połączenia, dodajemy pokrojoną w kostkę czekoladę. Przelewamy ciasto do wyłożonych papilotkami gniazd ( do 3/4 wysokości) Wstawiamy do piekarnika- pieczemy ok 20-25 minut. Kiedy muffiny dobrze wystygną, zabieramy się do ukręcenia kremu. Cukier rozpuszczamy w mleku, do przestudzonego płynu dodajemy masło lub margarynę, ucieramy ( użyłam miksera) dodajemy mleko w proszku. Do uzyskania niebieskiego koloru dodałam 1/3 łyżeczki barwnika Wilton.Krem nakładałam szprycą z końcówką- mała gwiazdka. Oczy zrobiłam z lukru plastycznego, a ciastko to nasza czekoladowa muffinka- odcięty dół przekrojony na pół. Smacznego!