Wykonanie

Po kilku dniach bez porządnej
dawki czekolady musiało się tak skończyć... :) Bardzo intensywnie
czekoladowe muffiny, z dodatkowymi kawałkami
czekolady ... Czy muszę jeszcze zachęcać? :) Idealne na
czekoladowego głoda, który dzisiaj mnie złapał :)Polecam podawać na ciepło, gdy kawałki
czekolady są jeszcze płynne. Pychota!Składniki na 12 sztuk:225 g
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonej50 g
kakao160 g
cukru120 g posiekanej
czekolady (u mnie gorzka i
mleczna pół na pół)2
jajka300 ml
maślanki100 g rozpuszczonego
masła
Wykonanie:
Masło rozpuszczamy w rondelku. Tymczasem mieszamy ze sobą składniki suche, czyli
mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę oczyszczoną,
kakao i
cukier. W drugiej misce mieszamy ze sobą składniki mokre:
jajka,
masło (wystudzone),
maślankę. Do składników mokrych dodajemy suche i mieszamy do połączenia, na sam koniec wsypując posiekaną
czekoladę i mieszając. Ja zostawiłam odrobinę
czekolady do posypania wierzchów muffinek.

Blachę do muffin wykładamy papilotkami, wypełniamy do około 3/4 wysokości
ciastem i posypujemy pozostałymi kawałkami
czekolady. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200st przez około 20 minut.Po upieczeniu zostawiamy muffiny jeszcze na 5 minut w blaszce, po czym studzimy na metalowej kratce.Smacznego! ;)

Zapraszam do Grupy Chocoholików na nowo uruchomionym forum . Można tam spotkać z ludzi z pasją i ciekawymi pomysłami, no i są konkursy :)