Wykonanie
Każdy lubi
czekoladę, a już
czekolada w muffinach do prawdziwe „niebo w gębie". Dlatego nie potrafię jej sobie odmówić.
Czekoladowe muffiny są puszyste i wilgotne w środku, a dzięki niewielkiej ilości
cukru czuć w nich przede wszystkim magiczny smak
czekolady.
Składniki300 g
mąki pszennej100-150 g
czekolady (w moim przypadku
mlecznej)3 łyżki
kakao1/2 szklanka drobnego
cukru (a nawet mniej)2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej1 łyżka
cukru waniliowego150 g
masła3/4 szklanki
mleka2 duże
jajkaDokładnie wymieszać w misce:
mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę,
kakao,
cukier,
cukier waniliowy.
Czekoladę połamać na drobne kawałki i dodać do suchych składników.
Masło rozpuścić, pozostawić do ostygnięcia.Do drugiej miski wlać
mleko, dodać
jajka i
masło (roztopione i w temp. pokojowej). Dokładnie wymieszać.Do miski z suchymi składnikami dodać mokre składniki, zmieszać drewnianą łyżką ale dosłownie chwilę. Jeśli ciasto będzie zbyt długo mieszane, to nie wyrośnie.Gotową masę przełożyć do formy na muffiny, wyłożonej papierowymi papilotkami. Ciasta powinno wystarczyć na 12 muffinów.Piec w temperaturze 190ºC przez około 20 minut.
SMACZNEGO!