ßßß
Składniki suche:300 g mąki pszennej100-150 g groszku czekoladowego lub czekolady (mlecznej, gorzkiej lub białej)3 łyżki kakao1 szklanka drobnego cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody oczyszczonej1 łyżka cukru waniliowegoSkładniki płynne:150 g masła3/4 szklanki mleka*2 duże jajka ekoWarto mieć papierowe papilotki do muffinek, ułatwią pieczenie babeczek.Ciasta wystarczy do upieczenia 12 muffinów.*1 szklanka = 250 mlPrzygotowanie:Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao, przesiać przez sito do miski, aby składniki dokładnie się zmieszały.Do suchych składników dodać cukier, cukier waniliowy i groszek czekoladowy. Jeśli używasz czekolady w formie tabliczki, trzeba ją pokroić na malutkie kawałki.Masło rozpuścić, pozostawić do ostygnięcia.Do drugiej miski wlać mleko, dodać jajka i schłodzone masło - dokładnie wymieszać.Do miski z suchymi składnikami dodać płynne składniki, zmieszać ale dosłownie chwilę.Ciasto trzeba mieszać drewnianą łyżką, kilka chwil. Może może być grudkowate, byle nie zawierało dużych grud z mąki. Jeśli będziesz mieszać ciasto zbyt długo, to zakalec gwarantowany;)Ciasto przełożyć do foremek na babeczki, mogą być wyłożone papierowymi papilotkami lub wysmarowane masłem i posypane bułką tartą.Rozgrzać piekarnik do 190 stopni, muffinki piec ok. 20 minut.Smacznego