Wykonanie
W końcu odzyskałam komputer więc znów mogłam ruszyć z kuchnią :)) Aby nie było nie próżnowałam tworzyłam różne receptury na
makaron powstałam
między innymi grahamowy ale to już innym razem. Codziennie słyszę mamooo daj mi coś słodkiego więc powstało kilka rodzai muffinek. Robi się je bardzo szybko są pyszne można szaleć za każdym razem robić inne :)) Przy produkcji muffinek świetnie bawią też się dzieci. Dziś króluję babeczka mocno czekoladowa z
budyniem ma lekko chrupiący wierzch a środek mięciutki poprzez
czekoladę i
budyń.
SKŁADNIKI : porcja na ok 16 muffinek225 g
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody40 g
kakao ciemnego160 g
cukru plus łyżkę do budyniu120 g
czekolady (można użyć pół na pół
mlecznej, gorzkiej jak kto lubi )2
jajka300 ml
mleka do babeczek plus 400 ml do budyniu100 g rozpuszczonego
masłabudyń 1szt (użyłam
śmietankowego )
SPOSÓB WYKONANIA :- przygotujemy
budyń wedle instrukcji na opakowaniu ( ja użyłam 400 ml
mleka, aby był gęściejszy)- rozpuszczamy
masło- mieszamy składniki suche osobno i mokre tzn
mleko,
masło,
jajka- łączymy ze sobą i dodajemy pokruszoną
czekoladę mieszamy do połączenia składników- nakładamy do papilotek lub sylikonowych foremek na muffinki łyżkę ciasta na to łyżkę budyniu i ponownie łyżkę ciasta, wypełniamy do 3/4 wysokości foremki aby nam nie wypłynęło podczas pieczenia- nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy ok 20 minut- po upieczeniu od razu wyciągam z foremek sylikonowych, aby babeczki mogły odparować przez co uzyskujemy chrupiący wierzch i mięciutki środek- jeżeli nie chcemy robić z
budyniem możemy dodatkowo do każdej porcji dodać kosteczkę
czekolady będzie jeszcze bardziej wilgotna w środku i bardziej czekoladowa :))
Babeczki robi się bardzo szybko i bardzo szybko znikają :)Smacznego