Wykonanie
5 lutego to światowy dzień Nutelli. Ten krem
orzechowo –
czekoladowy zna chyba każdy. Pochodzi on z Włoch i jest znakomitym połączeniem ziaren kakaowca z
orzechami laskowymi. Poza tym, że Nutella cudownie smakuje na kanapkach lub wyjadana łyżeczkami ze słoika, jest też idealnym
dodatkiem do ciast i kremów. Tak sobie usiadłam i pomyślałam
czemu by nie dodać Nutelli do sernika. I tym oto sposobem w mojej głowie powstał
plan, który dzielnie zrealizowałam, a teraz obserwuje uśmiechy znajomych, którzy mogli go skosztować.Sernik nutella nie jest trudny w wykonaniu, należy jedynie pamiętać by zbytnio nie napowietrzyć masy serowej. Zbyt dużo pęcherzyków powietrza spowoduje, że w trakcie pieczenia ciasto urośnie i popęka. Trudniej będzie nałożyć masę
śmietanową.
Print RecipeDanie DeseryKuchnia PolskaPorcje18 porcjiPorcje18 porcji
Sernik nutellaPrint RecipeDanie DeseryKuchnia PolskaPorcje18 porcjiPorcje18 porcjiSkładnikiSpód200 g
ciastek czekoladowych(wielozbożowych)100 g
masła2 łyżki
kakaoMasa serowa750 g
twarogu(
ser dwukrotnie mielony)250 g
serka mascarpone200 g nutelli4 szt.
jajek1/4 szklanki
cukru(opcjonalnie)Polewa300 g
śmietany 18% lub 22%1/4 szklanki
cukru40 g
czekolady(
mlecznej lub gorzkiej)Porcje: porcjiSposób przygotowaniaSpódRozgrzać piekarnik do 180 stopni. Spód tortownicy (ok 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia).Pokruszone herbatniki wymieszać z
masłem i
kakao. Przełożyć do tortownicy, wyrównać. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.Masa serowaUtrzeć mikserem wszystkie składniki (nie za długo by zbytnio nie napowietrzyć sernika).Przelać masę do tortownicy, Piec 50 — 60 minut (do czasu aż masa serowa zacznie się robić lekko złotawy). Po upieczeniu sernik wyjąć z piekarnika (nie wyłączając go) i lekko ostudzić.Polewa
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej.Śmietanę należy wymieszać z
wanilią i
cukrem (łyżką by śmietana nie zrobiła się za rzadka).Masę śmietanową przelać na lekko ostudzony sernik, zrobić kleksy z
czekolady i lekko je rozmazać np. nożem. Sernik wstawić ponownie do piekarnika i piec 15 minut. Sernik wyjąć z piekarnika ostudzić i wstawić do lodówki na minimum 8 godzin.Share this Recipe