ßßß
5 lutego to światowy dzień Nutelli. Ten krem orzechowo – czekoladowy zna chyba każdy. Pochodzi on z Włoch i jest znakomitym połączeniem ziaren kakaowca z orzechami laskowymi. Poza tym, że Nutella cudownie smakuje na kanapkach lub wyjadana łyżeczkami ze słoika, jest też idealnym dodatkiem do ciast i kremów. Tak sobie usiadłam i pomyślałam czemu by nie dodać Nutelli do sernika. I tym oto sposobem w mojej głowie powstał plan, który dzielnie zrealizowałam, a teraz obserwuje uśmiechy znajomych, którzy mogli go skosztować.Sernik nutella nie jest trudny w wykonaniu, należy jedynie pamiętać by zbytnio nie napowietrzyć masy serowej. Zbyt dużo pęcherzyków powietrza spowoduje, że w trakcie pieczenia ciasto urośnie i popęka. Trudniej będzie nałożyć masę śmietanową.
Print RecipeDanie DeseryKuchnia PolskaPorcje18 porcjiPorcje18 porcji
Sernik nutellaPrint RecipeDanie DeseryKuchnia PolskaPorcje18 porcjiPorcje18 porcjiSkładnikiSpód200 g ciastek czekoladowych(wielozbożowych)100 g masła2 łyżki kakaoMasa serowa750 g twarogu(ser dwukrotnie mielony)250 g serka mascarpone200 g nutelli4 szt. jajek1/4 szklanki cukru(opcjonalnie)Polewa300 g śmietany 18% lub 22%1/4 szklanki cukru40 g czekolady(mlecznej lub gorzkiej)Porcje: porcjiSposób przygotowaniaSpódRozgrzać piekarnik do 180 stopni. Spód tortownicy (ok 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia).Pokruszone herbatniki wymieszać z masłem i kakao. Przełożyć do tortownicy, wyrównać. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.Masa serowaUtrzeć mikserem wszystkie składniki (nie za długo by zbytnio nie napowietrzyć sernika).Przelać masę do tortownicy, Piec 50 — 60 minut (do czasu aż masa serowa zacznie się robić lekko złotawy). Po upieczeniu sernik wyjąć z piekarnika (nie wyłączając go) i lekko ostudzić.PolewaCzekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.Śmietanę należy wymieszać z wanilią i cukrem (łyżką by śmietana nie zrobiła się za rzadka).Masę śmietanową przelać na lekko ostudzony sernik, zrobić kleksy z czekolady i lekko je rozmazać np. nożem. Sernik wstawić ponownie do piekarnika i piec 15 minut. Sernik wyjąć z piekarnika ostudzić i wstawić do lodówki na minimum 8 godzin.Share this Recipe