Wykonanie
Już nie raz wspominałam, że sernik to jedno z naszych ulubionych ciast. Do tej
pory najczęściej piekłam sernik z
brzoskwiniami, ale ten podbił nasze podniebienie doszczętnie. Konsystencja sernika idealnie mokra, ciężka, nawet P. powiedział, że lepszego nie jadł, a pochwały P. są przeze mnie traktowane jako odnośnik. Muszę przyznać, że mój mężczyzna ma na prawdę dobry smak i gustJa również zajadałam się tym sernikiem bez opamiętania, a dzieci ciągle prosiły o jeszcze kawałek. Miałam w lodówce puszkę
mleka skondensowanego, które wykorzystałam w tym serniku, połączenie idealneSpód brownie jest idealne mokry i ciężki pasując tu w sam raz. To na dodatek moja pierwsza przygoda z brownie, bo mimo, że uwielbiam
czekoladę to bałam się tego ciężkiego mokrego ciasta, ale na pewno zagości częściej w naszym domu:) Polecam wszystkim sernik na spodzie brownie
Składniki:Spód brownie:– 50 g
masła;– 40 g
gorzkiej czekolady, połamanej na drobne kawałki;– pół szklanki drobnego
cukru do wypieków lub
cukru pudru;– 1 duże
jajko, w temperaturze pokojowej-opakowanie
cukru wanilinowego;– 50 g
mąki pszennejDo niewielkiego garnuszka włożyć
masło, dodać
czekoladę i rozpuszczać na małej mocy palnika, mieszając od czasu do czasu, aż składniki się połączą i powstanie gładki sos
czekoladowy. Ściągnąć z palnika, odłożyć do lekkiego przestudzenia.
Jajko (w całości) ubić z
cukrem przy pomocy miksera na puszystą pianę. Powoli wlewać lekko przestudzoną
czekoladę (może być ciepła), miksując do połączenia. Dodać przesianą
mąkę i zmiksować.Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód). Na spód przelać masę brownie, wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC przez około 12 – 15 minut. Wyjąć z piekarnika.Kiedy spód z brownies się piecze, przygotować masę
serową.Masa serowa:– 750 g
twarogu;– 3
jajka;– puszka
mleka skondensowanego słodzonego;– opakowanie
cukru wanilinowego;– 1 łyżka
mąki ziemniaczanej;– 80 g
mlecznej czekolady;Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić wszystkie składniki (poza
czekoladą), zmiksować tylko do połączenia się składników.Z powstałej masy odlać 1/2 szklanki. Zmiksować ją z roztopioną i lekko przestudzoną
czekoladą na gładką masę.Na upieczony spód brownie przelać białą masę
serową. Łyżką wykładać na górę masę
czekoladową, w odstępach (kleksach), masa jest gęsta, ale nie tonie w
masie serowej. Łyżka lub szpatułką zrobić mozaikę na wierzchu sernika.Piec w temperaturze 150ºC (bez termoobiegu) przez około 60 minut z naczyniem wypełnionym gorącą
wodą na spodzie piekarnika. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Wyjąć, włożyć do lodówki na kilka godzin lub całą noc.Smacznego