ßßß
Składniki:Spód brownie:– 50 g masła;– 40 g gorzkiej czekolady, połamanej na drobne kawałki;– pół szklanki drobnego cukru do wypieków lub cukru pudru;– 1 duże jajko, w temperaturze pokojowej-opakowanie cukru wanilinowego;– 50 g mąki pszennejDo niewielkiego garnuszka włożyć masło, dodać czekoladę i rozpuszczać na małej mocy palnika, mieszając od czasu do czasu, aż składniki się połączą i powstanie gładki sos czekoladowy. Ściągnąć z palnika, odłożyć do lekkiego przestudzenia.Jajko (w całości) ubić z cukrem przy pomocy miksera na puszystą pianę. Powoli wlewać lekko przestudzoną czekoladę (może być ciepła), miksując do połączenia. Dodać przesianą mąkę i zmiksować.Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód). Na spód przelać masę brownie, wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC przez około 12 – 15 minut. Wyjąć z piekarnika.Kiedy spód z brownies się piecze, przygotować masę serową.Masa serowa:– 750 g twarogu;– 3 jajka;– puszka mleka skondensowanego słodzonego;– opakowanie cukru wanilinowego;– 1 łyżka mąki ziemniaczanej;– 80 g mlecznej czekolady;Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić wszystkie składniki (poza czekoladą), zmiksować tylko do połączenia się składników.Z powstałej masy odlać 1/2 szklanki. Zmiksować ją z roztopioną i lekko przestudzoną czekoladą na gładką masę.Na upieczony spód brownie przelać białą masę serową. Łyżką wykładać na górę masę czekoladową, w odstępach (kleksach), masa jest gęsta, ale nie tonie w masie serowej. Łyżka lub szpatułką zrobić mozaikę na wierzchu sernika.Piec w temperaturze 150ºC (bez termoobiegu) przez około 60 minut z naczyniem wypełnionym gorącą wodą na spodzie piekarnika. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Wyjąć, włożyć do lodówki na kilka godzin lub całą noc.Smacznego