ßßß Cookit - przepis na Napoleonka

Napoleonka

nazwa

Wykonanie

Kruche ciasto i słodki , domowy krem budyniowy. Ciasto które znamy z cukierni a tak łatwo przygotować je w domu.
Składniki:
Blaszka 27 , 5 X 17cm.
Ciasto:
400 g mąki pszennej
200 g masła 82%
200 ml śmietany 18%
Krem budyniowy:
100 g masła 82%
5 łyżek mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
1 łyżka cukru z wanilią
1 l mleka
4 jajka
Przygotowanie:
Ciasto: Mąkę posiekać z masłem.
Dodać śmietanę , wyrobić gładkie ciasto.
Zawinąć w folię spożywczą , odstawić na 1 h. do lodówki.
Ciasto rozwałkować na 1 cm duży placek wałkując go tylko w jedną stronę.
Złożyć ciasto na pół i ponownie rozwałkować w ten sam sposób.
Czynność powtórzyć 3-krotnie.
Wyciąć dwa prostokąty wielkości blaszki , piec blaty 15-20 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Krem budyniowy: W rondlu rozpuścić masło , dodać mąki , smażyć energicznie mieszając do powstania gładkiej masy.
Wsypać cukier, cukier z wanilią , wlać mleko oraz wbić jajka cały czas mieszając ( można użyć miksera)
Jeden z blatów umieścić w blaszce , wyłożyć masę budyniową , przykryć kolejnym blatem lekko dociskając.
Cisto schłodzić w lodówce do zastygnięcia masy budyniowej.
Oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego
Źródło:http://www.szczyptachili.pl/napoleonka