Wykonanie
Kruche ciasto i słodki , domowy krem budyniowy. Ciasto które znamy z
cukierni a tak łatwo przygotować je w domu.Składniki:Blaszka 27 , 5 X 17cm.Ciasto:400 g
mąki pszennej200 g
masła 82%200 ml
śmietany 18%Krem budyniowy:100 g
masła 82%5 łyżek
mąki pszennej3 łyżki
mąki ziemniaczanej3/4 szklanki
cukru1 łyżka
cukru z
wanilią1 l
mleka4
jajkaPrzygotowanie:Ciasto:
Mąkę posiekać z
masłem.Dodać
śmietanę , wyrobić gładkie ciasto.Zawinąć w folię spożywczą , odstawić na 1 h. do lodówki.Ciasto rozwałkować na 1 cm duży placek wałkując go tylko w jedną stronę.Złożyć ciasto na pół i ponownie rozwałkować w ten sam sposób.Czynność powtórzyć 3-krotnie.Wyciąć dwa prostokąty wielkości blaszki , piec blaty 15-20 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.Krem budyniowy: W rondlu rozpuścić
masło , dodać
mąki , smażyć energicznie mieszając do powstania gładkiej masy.Wsypać
cukier,
cukier z
wanilią , wlać
mleko oraz wbić
jajka cały czas mieszając ( można użyć miksera)Jeden z blatów umieścić w blaszce , wyłożyć masę budyniową , przykryć kolejnym blatem lekko dociskając.Cisto schłodzić w lodówce do zastygnięcia masy budyniowej.Oprószyć
cukrem pudrem.
Smacznego