Wykonanie
Lubię wyzwania :) zwłaszcza jeśli chodzi o
pieczywo :) Choć ten przepis jest banalnie prosty, naprawdę nic skomplikowanego, to smak i aromat
kajzerek jest niepowtarzalny. Ten niesamowity ton bułeczkom nadaje
czarnuszka, dzięki której zwykłe
kajzerki staną się wyjątkowe - gorąco polecam :)Przepis znalazłam tutaj, a pomysł na bułeczki jest Liskiprzepis bierze udział w akcji "Na zakwasie i na drożdżach" w lipcu akcja odbywa się na blogu "Fabryka Kulinarnych Inspiracji"Składniki:350 g
mąki pszennej (ja użyłam typ 500),60 g
mąki ziemniaczanej,30 g świeżych
drożdży,40 g
masła (miękkiego),20 g
cukru,1,5 łyżeczki
soli,230 ml
mleka,1
jajko,
czarnuszka do posypania.Do posmarowania bułeczek:
jajko wymieszane z 1 łyżką kwaśniej
śmietany 18%.
Drożdże rozetrzeć z
cukrem, dodać letnie
mleko i wymieszać.
Mąki przesiać, dodać
mleko z
drożdżami,
sól,
jajko oraz miękkie
masło. Ciasto wyrobić (ok. 7-10 minut), odstawić do wyrośnięcia w lekko natłuszczonej misce na ok. 1 godzinę - ciasto musi podwoić swoją objętość. Po tym czasie ciasto delikatnie wyrobić. Podzielić na 10 równych części. Z każdej części zrobić wałeczek o długości 30 cm, zawinąć pętelkę na jednym końcu, a następnie drugi zawinąć od
spodu (instrukcja obrazkowa poniżej). Bułeczki ułożyć na blaszce w dużych odstępach i odstawić pod przykryciem na 30 minut. Po tym czasie posmarować
jajkiem ze
śmietaną i posypać
czarnuszką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 ° C na 25 minut. Piec do zrumienienia. Studzić na kratce. Bułeczki smakują bardzo dobrze także następnego dnia :)