ßßß Cookit - przepis na Kajzerki z czarnuszką

Kajzerki z czarnuszką

nazwa

Wykonanie

Lubię wyzwania :) zwłaszcza jeśli chodzi o pieczywo :) Choć ten przepis jest banalnie prosty, naprawdę nic skomplikowanego, to smak i aromat kajzerek jest niepowtarzalny. Ten niesamowity ton bułeczkom nadaje czarnuszka, dzięki której zwykłe kajzerki staną się wyjątkowe - gorąco polecam :)
Przepis znalazłam tutaj, a pomysł na bułeczki jest Liski
przepis bierze udział w akcji "Na zakwasie i na drożdżach" w lipcu akcja odbywa się na blogu "Fabryka Kulinarnych Inspiracji"
Składniki:
350 g mąki pszennej (ja użyłam typ 500),
60 g mąki ziemniaczanej,
30 g świeżych drożdży,
40 g masła (miękkiego),
20 g cukru,
1,5 łyżeczki soli,
230 ml mleka,
1 jajko,
czarnuszka do posypania.
Do posmarowania bułeczek:
jajko wymieszane z 1 łyżką kwaśniej śmietany 18%.
Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać letnie mleko i wymieszać. Mąki przesiać, dodać mleko z drożdżami, sól, jajko oraz miękkie masło. Ciasto wyrobić (ok. 7-10 minut), odstawić do wyrośnięcia w lekko natłuszczonej misce na ok. 1 godzinę - ciasto musi podwoić swoją objętość. Po tym czasie ciasto delikatnie wyrobić. Podzielić na 10 równych części. Z każdej części zrobić wałeczek o długości 30 cm, zawinąć pętelkę na jednym końcu, a następnie drugi zawinąć od spodu (instrukcja obrazkowa poniżej). Bułeczki ułożyć na blaszce w dużych odstępach i odstawić pod przykryciem na 30 minut. Po tym czasie posmarować jajkiem ze śmietaną i posypać czarnuszką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 ° C na 25 minut. Piec do zrumienienia. Studzić na kratce. Bułeczki smakują bardzo dobrze także następnego dnia :)
Źródło:http://delicioustitbits.blogspot.com/2014/07/kajzerki-z-czarnuszka.html