Wykonanie
Kolejna porcja przepisów na świąteczne słodkości. Dziś główną rolę odgrywa sernik. Przyznam, że to jedno z moim ulubionych ciast. Delikatne, kremowe, z dużą ilością
bakali. Sernik wiedeński, bo to o nim dziś
mowa idealnie sprawdza się na rodzinnych uroczystościach, czy też przyjacielskich spotkaniach. Nie znam osoby, która nie skusiłaby się na kawałek tego smakołyku :)przepis na formę o średnicy 22cm
1kg
twarogu półtłustego lub tłustego zmielonego dwukrotnie5
jajek100g
masłałyżka
mąki pszennejłyżka
mąki ziemniaczanejszklanka drobnego
cukru2 łyżeczki ekstraktu
waniliowegodowolne
bakalieMąkę przesiej. W misce miksera utrzyj
masło z
cukrem na puszystą masę. Następnie wbijaj
jajka, jedno po drugim, nie przerywając ucierania. Stopniowo dodawaj
twaróg, dalej ucierając. Na koniec wmieszaj obie
mąki, ekstrakt
waniliowy oraz
bakalie. Masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.Piekarnik rozgrzej do 170 stopni. Wstaw blachę i od razu zmniejsz temperaturę do 150 stopni. Piecz ok. 90 minut. Po upieczeniu pozostaw ciasto w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami prze ok. 10 minut, a następnie stódź ok. 2h.Po wystudzeniu udekoruj ciasto w dowolny sposób.Smacznego :)