Wykonanie
Przepis na sernik wiedeński znalazłam na TEJ stronie. Przejrzałam wiele przepisów i ten wydał mi się najprostszy. Robiłam wszystko zgodnie ze wskazówkami, jednak nieco mi opadł po uchyleniu piekarnika. Mimo to jest bardzo pyszny. Ciekawy sernik bez
spodu.
Składniki:1 kg
twarogu kanapkowo - sernikowy Wieluń, gęsty lekko twardawy - idealny do ciast6
jajek10 dag
masła miękkiego1 łyżka
mąki pszennej1 łyżka
mąki ziemniaczanejolejek waniliowy1 szklanka
cukruSkładniki w temperaturze pokojowej.Utrzeć w mikserze
masło z
cukrem na jednolitą masę, dodawać po całym
jajku,
potem po łyżce
twarogu Wielunia. Przesiać
mąki i wymieszać ze sobą, dodawać po trochu ucierając na małych obrotach. Skropić
olejkiem. Wymieszać. Wylać masę do wyłożonej papierem formy okrągłej, u mnie kwadratowa mniejsza.Piekarnik rozgrzać do 170 st C, włożyć blaszkę z
ciastem i zmniejszyć temp. do 150 st. C. Piec 1,5 godziny.Po upieczeniu lekko uchylić piekarnik- trzeba zachować ostrożność, by nie opadł.