Wykonanie
- 60 g
masła- 100 g
cukru- pół łyżeczki
soli- 2 duże
jajka- 500 g
maki pszennej- 10 g
drożdży suchychMasa serowa:- 500 g
twarogu półtłustego lub tłustego (nie musi być zmielony)- 2 łyżki
masła, w temperaturze pokojowej- 2
żółtka- 2 łyżki
mąki ziemniaczanej- 5 łyżek
cukru z
wanilią- dodaję też kwasku
cytrynowego, bo lubię kwaśny posmak, ale nie musicie tego dodawaćI
jagody - ile zechcecie :) ja
daję około 400g1. Najpierw łączę mokre składniki: do letniego
mleka dodaję
masło,
cukier i roztrzepane
jajka.2. Teraz suche:
mąkę mieszam z suchymi
drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn) i
sól.3. Łączę następnie razem schuche z mokrym i wyrabiam ciasto. Pozostawiam je pod ściereczką, w ciepłym miejscu do wyrośnięcia - około godziny.4. Blachę wykładam papierem do pieczenia, a później połowę ciasta rozwałkowuje do prostokąta.5. Na ciasto nakładam masę
serową i
jagody. Składam na pół (to samo wykonuje z drugą połową ciasta) wzdłuż dłuższego
boku i kroję
ostrym nożem na około 8 części.6. Tak przygotowane jagodzianki odkładam na blasze to ponownego wyrośnięcia.7. Piekę w piekarniku 180º przez około 25 - 30 minut.8. Najlepiej smakują polukrowane jeszcze na ciepło :)
Lukier robię z 1 szklanki
cukru pudru roztartego z
sokiem z cytryny (możecie to zastąpić wrzątkiem) - gęstość lukru łatwo regulować przez dodanie
cukru pudru lub dolanie soku z cytryny/wody.Smacznego!!!