Wykonanie
Znakomity przepis na sernik wiedeński, czyli klasyczny sernik bez kruchego
spodu. Im więcej
sera w serniku i mniej ciasta - tym przez nas bardziej lubiany :-). Użyjmy wysokiej jakości
sera półtłustego, najlepiej zmielonego własnoręcznie przez maszynkę. Nowym sposobem - nie dodajemy do sernika ubitych na sztywno
białek, ale całe
jajka ucieramy razem z masą
serową. Zapobiega to mocnemu wyrastaniu sernika, a
potem jego opadaniu. Dodajmy dużo
rodzynków lub innych ulubionych
bakalii - pycha!Składniki:1000 g
twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie5
jajek100 g
masła1 łyżka
mąki ziemniaczanej1 łyżka
mąki pszennej1 szklanka drobnego
cukru do wypieków2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego lub
pomarańczowego*opcjonalnie -
bakalie np. smażona
skórka pomarańczowa,
rodzynkiWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąki przesiać.W misie miksera utrzeć
masło z
cukrem, na jasną i puszystą masę. Wbijać
jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Stopniowo dodawać
twaróg, dalej ucierając. Wmieszać obie
mąki, ekstrakty, na końcu (ewentualnie) dodać
bakalie. Masę przełożyć do formy o średnicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno).Piekarnik rozgrzać do temperatury 170ºC. Włożyć do niego sernik i od razu zmniejszyć temperaturę do 150ºC, następnie piec przez kolejne 1 , 5 godziny, najlepiej bez termoobiegu. Studzić przy lekko uchylonym piekarniku, by nie narażać go na gwałtowną zmianę temperatury. Schłodzić przez kilka godzin.
Polewa czekoladowa:100 g gorzkiej lub
mlecznej czekolady50 g
masłaNad parą
wodną roztopić
czekoladę razem z
masłem. Wymieszać delikatnie do gładkości. Ozdobić sernik.* zamiast można użyć
aromatu waniliowego lub
pomarańczowegoSmacznego :-).