Wykonanie
W Nowym Roku spełnienia wszystkich marzeńoraz wielu powodów do radości i dumy, że jesteśmy Polakamiżyczy WamUrszula
Po świątecznych szaleństwach taki sernik może wydać się nam ekstrawagancją zupełną, ale w Karnawale polecam taki sernik upiec, jest przepyszny :)Składniki:1000 g
twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie, u mnie z wiaderka; Delfiko,
śmietankowy, naturalny5
jajek100 g
masła1 łyżka
mąki ziemniaczanej1 łyżka
mąki pszennej1 szklanka drobnego
cukru do wypieków2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego lub
pomarańczowego, nie dodałamopcjonalnie -
bakalie np. smażona
skórka pomarańczowa,
rodzynki, nie dodałamWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąki przesiać.Przygotowanie :W misie miksera utrzeć
masło z
cukrem, na jasną i puszystą masęWbijać
jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniuStopniowo dodawać
twaróg, dalej ucierającWmieszać obie
mąki, ekstrakty, na końcu (ewentualnie) dodać
bakalieMasę przełożyć do formy o średnicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno)Piekarnik rozgrzać do temperatury 170*C. Włożyć do niego sernik i od razu zmniejszyć temperaturę do 150*C, następnie piec przez kolejne 1 , 5 godziny, najlepiej bez termoobiegu. Studzić przy lekko uchylonym piekarniku, by nie narażać go na gwałtowną zmianę temperatury. Schłodzić przez kilka godzin..
Polewa czekoladowa:100 g gorzkiej lub
mlecznej czekolady50 g
masłaNad parą
wodną roztopić
czekoladę razem z
masłem. Wymieszać delikatnie do gładkości. Ozdobić sernik.przepis stąd
Sernik wyszedł naprawdę pyszny :)Piekła go moja Córka.