ßßß Cookit - przepis na Sernik wiedeński II

Sernik wiedeński II

nazwa

Wykonanie

W Nowym Roku spełnienia wszystkich marzeń
oraz wielu powodów do radości i dumy, że jesteśmy Polakami
życzy Wam
Urszula
Po świątecznych szaleństwach taki sernik może wydać się nam ekstrawagancją zupełną, ale w Karnawale polecam taki sernik upiec, jest przepyszny :)
Składniki:
1000 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie, u mnie z wiaderka; Delfiko, śmietankowy, naturalny
5 jajek
100 g masła
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub pomarańczowego, nie dodałam
opcjonalnie - bakalie np. smażona skórka pomarańczowa, rodzynki, nie dodałam
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąki przesiać.
Przygotowanie :
W misie miksera utrzeć masło z cukrem, na jasną i puszystą masę
Wbijać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu
Stopniowo dodawać twaróg, dalej ucierając
Wmieszać obie mąki, ekstrakty, na końcu (ewentualnie) dodać bakalie
Masę przełożyć do formy o średnicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno)
Piekarnik rozgrzać do temperatury 170*C. Włożyć do niego sernik i od razu zmniejszyć temperaturę do 150*C, następnie piec przez kolejne 1 , 5 godziny, najlepiej bez termoobiegu. Studzić przy lekko uchylonym piekarniku, by nie narażać go na gwałtowną zmianę temperatury. Schłodzić przez kilka godzin
.
.
Polewa czekoladowa:
100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
50 g masła
Nad parą wodną roztopić czekoladę razem z masłem. Wymieszać delikatnie do gładkości. Ozdobić sernik.
przepis stąd
Sernik wyszedł naprawdę pyszny :)
Piekła go moja Córka.
Źródło:http://prostepotrawy.blogspot.com/2015/12/sernik-wiedenski-ii.html