ßßß Cookit - przepis na Ciastka grzyby

Ciastka grzyby

nazwa

Wykonanie

Pieczarki? Ciastka? Kiedy je po raz pierwszy zobaczyłam bardzo mnie zaintrygowały. Tureckie tradycyjne ciasteczka do złudzenia przypominają grzyby. Przygotowanie ich jest banalnie proste, a smakiem przypominają miękkie biszkopty. Ponieważ są dość duże, przygotowałam również wersję z czekoladą, dzięki której ciastka chrupie się jeszcze przyjemniej :)
Składniki na około 24 sztuki:
150 g miękkiego masła
½ szklanki cukru
2 jajka (w temperaturze pokojowej)
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1/2 łyżki kakao
opcjonalnie 250 g czekolady
Masło ucieramy mikserem razem z cukrem na jednolitą masą. Jajka roztrzepujemy i stopniowo dodajemy do masy cały czas miksując. Na koniec dodajemy również ekstrakt waniliowy.
Obie mąki i sodę przesiewamy, dodajemy do masy i dobrze mieszamy.
Dużą blaszkę, lub dwie mniejsze, wykładamy papierem do pieczenia. Mokrymi dłońmi formujemy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego i układamy na blaszce w dość dużych odstępach. Koniec pustej suchej plastikowej butelki zanurzamy w kakao i wciskamy go w ciastko na głębokość 1/3 kulki z ciasta. Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (grzałka góra-dół).
Ciastka chłodzimy na kratce.
Jeśli decydujemy się na wersję z czekoladą, rozpuszczamy ją w małej metalowej miseczce ustawionej nad gotującą się wodą. Każde ciasteczko zanurzamy "kapeluszem" w czekoladzie i odkładamy do zastygnięcia czekolady.
Źródło:http://trzecitalerz.blogspot.com/2016/02/ciastka-grzyby.html