ßßß
Pieczarki? Ciastka? Kiedy je po raz pierwszy zobaczyłam bardzo mnie zaintrygowały. Tureckie tradycyjne ciasteczka do złudzenia przypominają grzyby. Przygotowanie ich jest banalnie proste, a smakiem przypominają miękkie biszkopty. Ponieważ są dość duże, przygotowałam również wersję z czekoladą, dzięki której ciastka chrupie się jeszcze przyjemniej :)Składniki na około 24 sztuki:150 g miękkiego masła½ szklanki cukru2 jajka (w temperaturze pokojowej)1 szklanka mąki pszennej1 szklanka mąki ziemniaczanej1/2 łyżeczki sody oczyszczonej1 łyżka ekstraktu waniliowego1/2 łyżki kakaoopcjonalnie 250 g czekoladyMasło ucieramy mikserem razem z cukrem na jednolitą masą. Jajka roztrzepujemy i stopniowo dodajemy do masy cały czas miksując. Na koniec dodajemy również ekstrakt waniliowy.Obie mąki i sodę przesiewamy, dodajemy do masy i dobrze mieszamy.


Dużą blaszkę, lub dwie mniejsze, wykładamy papierem do pieczenia. Mokrymi dłońmi formujemy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego i układamy na blaszce w dość dużych odstępach. Koniec pustej suchej plastikowej butelki zanurzamy w kakao i wciskamy go w ciastko na głębokość 1/3 kulki z ciasta. Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (grzałka góra-dół).Ciastka chłodzimy na kratce.Jeśli decydujemy się na wersję z czekoladą, rozpuszczamy ją w małej metalowej miseczce ustawionej nad gotującą się wodą. Każde ciasteczko zanurzamy "kapeluszem" w czekoladzie i odkładamy do zastygnięcia czekolady.
