Wykonanie
Pieczarki? Ciastka? Kiedy je po raz pierwszy zobaczyłam bardzo mnie zaintrygowały. Tureckie tradycyjne
ciasteczka do złudzenia przypominają
grzyby. Przygotowanie ich jest banalnie proste, a smakiem przypominają miękkie
biszkopty. Ponieważ są dość duże, przygotowałam również wersję z
czekoladą, dzięki której
ciastka chrupie się jeszcze przyjemniej :)Składniki na około 24 sztuki:150 g miękkiego
masła½ szklanki
cukru2
jajka (w temperaturze pokojowej)1 szklanka
mąki pszennej1 szklanka
mąki ziemniaczanej1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej1 łyżka ekstraktu
waniliowego1/2 łyżki
kakaoopcjonalnie 250 g
czekoladyMasło ucieramy mikserem razem z
cukrem na jednolitą masą.
Jajka roztrzepujemy i stopniowo dodajemy do masy cały czas miksując. Na koniec dodajemy również ekstrakt
waniliowy.Obie
mąki i
sodę przesiewamy, dodajemy do masy i dobrze mieszamy.
Dużą blaszkę, lub dwie mniejsze, wykładamy papierem do pieczenia. Mokrymi dłońmi formujemy kulki wielkości dużego
orzecha włoskiego i układamy na blaszce w dość dużych odstępach. Koniec pustej suchej plastikowej butelki zanurzamy w
kakao i wciskamy go w
ciastko na głębokość 1/3 kulki z ciasta. Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (grzałka góra-dół).
Ciastka chłodzimy na kratce.Jeśli decydujemy się na wersję z
czekoladą, rozpuszczamy ją w małej metalowej miseczce ustawionej nad gotującą się
wodą. Każde
ciasteczko zanurzamy "kapeluszem" w
czekoladzie i odkładamy do zastygnięcia
czekolady.