SkładnikiBabka:200 g mąki pszennej100 g mąki ziemniaczanej2 łyżeczki proszku do pieczenia200 g miękkiego masła1 szklanka cukru4 jajka, oddzielnie żółtka i białkaDodatki (do wyboru):1 torebka cukru waniliowego2 łyżeczki ekstraktu z wanilii1 laska wanilii, wyłuskane ziarenkadrobno starta skórka z 1 pomarańczy4 łyżki wyciśniętego soku z pomarańczy100 g roztopionej białej czekolady (można wtedy zmniejszyć ilość cukru)Potrzebna będzie: forma na babkę o pojemności 2,5 litra, wysmarowana roztopionym masłem i posypana mąką, zmielonymi migdałami bez skórek (ewentualnie bułką tartą)PrzygotowanieWymieszać mąkę pszenną z ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia. Przesiać przez sitko. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Miękkie masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i ekstraktem z wanilii na biały i puszysty krem. Wciąż miksując dodawać po jednym żółtku. Następnie zmniejszyć nieco obroty miksera i dodać po łyżce płynną białą czekoladę. Po chwili dodać wyłuskane ziarenka wanilii, sok z pomarańczy oraz tartą skórkę pomarańczową. Wsypać mąkę i zmiksować mikserem do dokładnego połączenia się składników. Oddzielnie ubić białka na sztywną pianę, dodać do masy i wymieszać.Masę przełożyć do przygotowanej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 55 minut (sprawdzić patyczkiem czy będzie już suchy). Babkę studzić w formie i jeszcze lekko ciepłą wyłożyć na metalową kratkę. Posypać cukrem pudrem i opcjonalnie suszoną skórką pomarańczową. Podawać z czarną herbatą z laską wanilii.