Wykonanie
Podobno króluje na blogach, ale ja ją zobaczyłam u Wiosenki i Usagi. Zobaczyłam i zaraz zrobiłam. Musiałam jednak nieco zmniejszyć ilośc składników, ze względu na ilość budyniu jaki miałam w domu. Dodałam też małe co nieco od siebie. (oczywiście troszkę ja uszkodziłam podczas wyjmowania, co widać na zdjęciach)
Składniki:3
jajka120 g
cukru150 g
masła60 g budyniu
waniliowego3/4 łyżeczki
proszku do pieczenia120 g
mąki pszennejziarenka z 1
laski wanilii1 łyżeczka ekstraktu
waniliowegoWykonanie:
Białka oddzielić od
żółtek.
Masło utrzeć z
cukrem na gładką masę stopniowo dodając
żółtka i ekstrakt
waniliowy.
Mąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia, ziarnkami
wanilii i
budyniem, dodać do masy
maślanej i dokładnie wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać je do masy i delikatnie wymieszać na najniższych obrotach miksera lub przy pomocy
łopatki.Formę wysmarować
masłem i obsypać
mąką lub
bułka tartą. Przełożyć ciasto, wyrównać i piec w temperaturze 180°C przez 40 minut (do suchego patyczka).Gotową babkę wyjąć z formy, odwrócić do góry dnem i oprószyć
cukrem pudrem./wydrukuj przepis/