ßßß
Składniki:1 szklanka (160g) mąki pszennej1 szklanka (200g) drobnego cukru1 szklanka (240 ml) śmietanki 30%4 jajka2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (każde opakowanie po 40g)1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżka ekstraktu z wanilii
Wykonanie:- składniki powinny być w temperaturze pokojowej- żółtka oddzielić od białek- żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę- do masy żółtkowej dodawać na przemian proszek budyniowy, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i śmietankę oraz ekstrakt waniliowy, miksując na wolnych obrotach lub mieszając szpatułką
- z białek ubić sztywną pianę, dodać ją w 2-3 ratach do ciasta, delikatnie wymieszać- formę wysmarować masłem i oprószyć mąką- ciasto przełożyć do formy, wyrównać- piec w 170 stopniach przez 50-60 minut lub do tzw. suchego patyczka- upieczoną babkę pozostawić na trochę w formie, następnie wyjąć ją na blat i całkowicie ostudzić- ostudzoną babkę dowolnie udekorować (ja oprószyłam cukrem pudrem)
Babkę najlepiej przechowywać pod przykryciem w temperaturze pokojowej.