Dziś polecam pyszną tartę z polskich papierówek. Te wczesne jabłka są kwaskowate i bardzo delikatne. W połączeniu z kruchym ciastem i cynamonem - bajeczne!Składniki:1,5 szk mąki pszennej1 łyżeczka proszku do piecznia125g masła do pieczenia2 jajka (białka i żółtka osobno)0,5 szk cukruokoło 2 kg papierówek - obranych, pokrojonych i lekko podsmażonych z 2 łyżkami cukru2 łyżki budyniu waniliowego lub skrobicynamonMąkę, proszek, masło, jajka i cukier zmiksować na gruby 'piasek'. Wysypać 3/4 powstałej mieszanki na natłuszczoną formę (średnica 28cm), lekko przyklepać i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200st. C na 15 min. W tym czasie jabłka połączyć z cynamonem i skrobią. Ubić pianę z białek (dosłodziłam dwiema łyżkami cukru pudru, choć nie jest to konieczne). Wyłożyć owoce na podpieczony spód, na to pianę z białek i pozostałą część ciasta. Piec w temp. 180st. C przez 30min.Wystudzić.Smacznego:)