Wykonanie
Wilgotne z dodatkiem
purre z dyni,
wanilią i skórką
mandarynki. Mój gust. Upiekłam je wczoraj wieczorem, a zdjęcia zrobiłam dzisiaj rano ze względu na światło. Chciałam, żeby jak najlepiej oddały jego smak :).Składniki:- 250 g musu z dyni ( piekarnik nagrzewamy do 190 stopni,
dynię trzeba pokroić na kawałki razem ze skórą, usunąć pestki i położyć na blaszce skór ą do dołu, wstawić do nagrzanego piekarnika na 40 minut, po tym czasie łyżką wyjmować miąższ ze skórki, zmiksować na gładki mus i odmierzyć 250 g )- 200 g
masła- 1 szklanka
cukru ( użyłam pół na pół białego i brązowego )- 1
cukier waniliowy mały lub 2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii- 3
jajka ( oddzielić
białka od
żółtek )- 1 i 1/2 szklanki
mąki pszennej- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia- skórka otarta z 2
mandarynekdo polewy: 50 g
białej czekolady lub 5 łyżek
cukru pudru lub 3 łyżki
dżemu pomarańczowego lub
mandarynkowegoPrzygotowanie:1. Małą tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzałam do 180 stopni.2. W garnuszku na małym ogniu cały czas mieszając roztopiłam
masło ( nie podgrzewać za bardzo
masła ), dodałam
cukier i
cukier waniliowy, wymieszałam i odstawiłam z ognia.3.Dodałam przygotowany mus z dyni i skórkę z
mandarynki, wymieszałam i ostudziłam ( masa może być lekko ciepła ). Odłożyłam pół szklanki masy na polewę. Do reszty masy dodałam
żółtka i wymieszałam.4.
Mąkę razem z
proszkiem do pieczenia przesiałam do miski. W
trzech partiach dodawałam ją do masy, za każdym razem dokładnie mieszając łyżką.5.
Białka ubiłam na bardzo sztywną pianę, dodałam do masy i delikatnie wymieszałam łyżką.6. Masę przełożyłam do tortownic y . P iekłam 45 minut w 180 stopniach.7. Po upieczeniu gdy ciasto wystygło, do odłożonej masy dodałam 3 łyżki
dżemu pomarańczowego ( klik ), wymieszałam i polałam po cieście.
Źródło przepisu: Kwestia Smaku