Wykonanie
Składniki250 g (250 ml) puree z dyni *200 g
masła1 szklanka
cukru1 opakowanie
cukru wanilinowego lub 2 łyżeczki ekstraktu z
waniliiskórka starta z 2
mandarynek3
jajka, oddzielnie
żółtka od
białek1 i 1/2 szklanki
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczeniaDo polewy: 50 g
białej czekolady lub 5 łyżek
cukru pudru lub 3 łyżki
dżemu pomarańczowego lub
mandarynkowegoPrzygotowanieTortownicę o średnicy 24-25 cm posmarować
masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.Do garnka włożyć
masło, roztopić na małym ogniu mieszając (starać się nie podgrzewać za bardzo
masła). Dodać
cukier oraz
cukier wanilinowy i wymieszać. Odstawić z ognia.Dodać mus z dyni i skórkę z
mandarynki, wymieszać i ostudzić (masa może być lekko ciepła). Odłożyć pół szklanki masy na polewę. Do reszty (większości masy) dodać
żółtka i wymieszać.
Mąkę przesiać do czystej miski razem z
proszkiem do pieczenia. Dodać ją do masy w 3 partiach, za każdym razem ddelikatnie mieszając łyżką.
Białka ubić na idealnie sztywną pianę i dodać do masy, bardzo delikatnie wymieszać łyżką.Masę wyłożyć do tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 40-45 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Do odłożonej masy dodać roztopioną
czekoladę lub
cukier puder lub
dżem pomarańczowy, wymieszać. Polać po cieście gdy będzie już ostudzone.Wskazówki* aby przygotować puree z dyni musimy ją najpierw upiec. Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Dynię pokoić na kilka mniejszych kawałków razem ze skórą. Usunąć pestki. Położyć na blaszce skórką do dołu i wstawić do piekarnika na około godzinę. Łyżką wyjąć miąższ ze skórki i zmiksować blenderem na gładki mus. Ostudzić i odmierzyć potrzebną ilość.