Wykonanie
Teraz dopiero zdałam sobie sprawę jak bardzo tęskniłam za blogowaniem :) Dzielenie się z
Wami moją pasją bardzo mnie uskrzydla. Ogromnie się cieszę, że w końcu poczułam przypływ pozytywnej energii! Cieszę się jeszcze bardziej, bo zamówiłam sobie nowy obiektyw! (Jeśli używasz canona to zerknij na tę promocję) Ja mam nadzieję, że już wkrótce pochwalę się swoim nowym cudeńkiem, a
póki co zapraszam na pyszne ciasto
dyniowe :)Przepis na
dyniowe ciacho znalazłam na blogu Asi, ale nieco go zmieniłam podążając za intuicją ;) Wyszło pyszne. Bardzo wilgotne. Najelpsza jest oczywiście polewa z
białej czekolady i musu
dyniowego! Palce lizać.Składniki (na tortownicę o średnicy 27cm):100g miękkiego
masła1 szklanka
cukru2 torebeczki
cukru wanilinowego350ml musu z dyni *3
jajka (osobno
żółtka i
białka)1 i 1/2 szklanki
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
cynamonu w proszku100g
białej czekolady* Aby przygotować mus z dyni wystarczy umyć i obrać
dynię, a następnie pokroić ją na mniejsze kawałki i upiec w skórce lub bez w piekarniku (200*C ok 30minut). Po upieczeniu zmiksować miąższ na gładki mus.Przygotowanie:Tortownicę o średnicy 27cm wyłóż pergaminem.
Masło rozpuść z
cukrem w rondelku. Po rozpuszczeniu się
cukru, dodaj mus z dyni i gotuj do momentu połączenia się składników. Zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia. Ok. 1/2 szklanki powstałego musu odłóż do polewy.
Żółtka zmiksuj na gładką masę z
cukrem waniliowym, a następnie dodaj do musu z dyni. Później partiami dodawaj przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia i
cynamonem, cały czas mieszając. Na sam koniec powoli dodawaj ubite na sztywno
białka (najlepiej w metalowej misce) i delikatnie wymieszaj. Ciasto przelej do tortownicy i piecz w nagrzanym do 180* piekarniku przez ok. 45mnut. (funkcja góra+dół)Polewa:
Czekoladę rozpuść w kąpieli
wodnej. Następnie wymieszaj z wcześniej odłożonym musem
dyniowym (z
masłem i
cukrem) na gładką masę.Smacznego :)