Wykonanie
Jedząc to ciasto mamy wrażenie, że składa się wyłącznie z
orzechów i
czekolady. Właściwie to składa się z nich w większości,
mąki jest niewiele. Bardzo smaczne, wilgotne,
cynamonowe z delikatna nutą
marmolady morelowej. Przepis z bloga Moje wypieki .
Składniki : ( Wszystkie składniki powinny być temp. pokojowej )250 g
masła220 g drobnego
cukru do wypieków6
jajek,
żółtka i
białka osobno100 g
gorzkiej czekolady drobno posiekanej100 g
mąki pszennej2 łyżeczki
cynamonu ( można dodać więcej )2 łyżeczki
proszku do pieczenia300 g uprażonych na suchej patelni i grubo zmielonych
migdałów ( lub innych
orzechów, użyłam mieszanki )Ponad to :kilka łyżek gładkiej
konfitury morelowej70 g
mlecznej czekolady ( użyłam gorzkiej )
Orzechy prażymy na suchej patelni lub podpiekamy w piekarniki, grubo mielimy.
Mąkę przesiewamy z
cynamonem i
proszkiem do pieczenia, dodajemy
orzechy, mieszamy.W osobnej misce
masło ucieramy z
cukrem na jasną, puszystą masę. Cały czas ucierając dodajemy po jednym
żółtku. Dodajemy
mąkę z
orzechami, posiekaną
czekoladę i mieszamy całość za pomocą szpatułki lub łyżki do połączenia składników.Osobno ubijamy
białka na sztywno. Dodajemy do ciasta stopniowo, delikatnie mieszając szpatułką.Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy ok 23 cm ( wysokiej ) lub niskiej 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Równamy wierzch.Pieczemy w temp. 160ºC przez ok 60 minut lub do tzw. suchego patyczka. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.Kiedy ciasto wystygnie wierzch smarujemy
konfiturą i oprószamy startą
mleczną czekoladą.Smacznego :)