Wykonanie
Suflet
czekoladowy to deser, który zachwyca swoim smakiem. Podawany na ciepło, stanowi prawdziwą przyjemność dla podniebienia. Wcale jednak nie musisz poszukiwać kawiarni, która zaserwuje ten deser. Mając dobry przepis na suflet
czekoladowy, przyrządzisz go w domowym zaciszu. Sprawdź jak.Suflet
czekoladowy z płynnym środkiem to deser uwielbiany na całym świecie. W czym tkwi jego fenomen? Delikatne jak jedwab i jednocześnie lekko podpieczone ciasto skrywa w sobie
czekoladową płynną niespodziankę. Rozpływa się w ustach, pozostawiając przyjemną
słodycz.Suflet
czekoladowy – przepis podstawowyPierwsze próby przygotowania tego deseru mogą zakończyć się fiaskiem. Nie poddawaj się jednak, ponieważ suflet
czekoladowy charakteryzuje się średnim stopniem trudności. Gdy dojdziesz do wprawy, uda Ci się uzyskać zamierzony efekt – podpieczone ciasto na zewnątrz i płynny środek.Składniki (4 porcje):120 g
masła,120 g
gorzkiej czekolady,120 g
cukru,4
jajka,50 g
mąki pszennej.Piekarnik nagrzej do temperatury 180 o C.
Jajka sparz wrzątkiem i osusz.
Masło pokrój na kawałki i umieść je w rondelku. Dodaj połamaną na
czekoladę i podgrzej. Mieszaj aż masa stanie się gładka i jednolita.W misce ubij
jajka z
cukrem – do momentu, w którym się spienią. Stopniowo wlewaj masę
czekoladową, ciągle mieszając. Dodaj
mąkę i delikatnie wymieszaj do uzyskania gładkiej masy.Kokilki o średnicy 7 cm wypełnij masą – niemal po same brzegi. Wstaw do piekarnika na 15 minut. Wyjmij deser i podawaj od razu. Suflet
czekoladowy z płynnym środkiem musi być ciepły.Ten sam deser możesz przygotować w wersji z
białą czekoladą. Jeśli chodzi o ten suflet
czekoladowy, przepis wystarczy tylko lekko zmodyfikować.Składniki (4 porcje):120 g
masła,120 g
gorzkiej czekolady,120 g
cukru,4
jajka,50 g
mąki pszennej,4 kostki
białej czekolady1/2 łyżeczki
cynamonu.Postępuj zgodnie z przepisem podstawowym. Pokrojone w kostkę
masło rozpuść w rondelku, dodając kawałki
czekolady.
Jajka ubij z
cukrem na gładką masę. Wlewaj do nich masę
czekoladową – stopniowo. Dodaj
mąkę i
cynamon, a następnie delikatnie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.Masę przelej do kokilek – niemal do pełna. Na środku każdego naczynia umieść po kostce
białek czekolady. Palcem popchnij ją delikatnie, aby znalazła się wewnątrz masy.Wstaw foremki do nagrzanego piekarnika i piecz przez 8-10 minut. Suflet
czekoladowy podawaj od razu – z
lodami lub
musem owocowym.Wypróbuj obie wersje tego deseru i sprawdź, która lepiej odpowiada oczekiwaniom Twoich kubków
smakowych.