Wykonanie
Przepyszne, mocno
orzechowe ciasto. Trochę przekornie nazwane
tortem, choć nie jest to tort w tradycyjnym tego słowa znaczeniu, do jakiego przywykliśmy. Raczej treściwe, mokre, bardzo świąteczne ciasto. Wspaniałe! Dużo
orzechów (zamiast
migdałów użyłam
orzechów włoskich i pekan),
cynamon i
czekolada, morelowa glazura... Tort ten często polecaliście mi do wykonania, a skoro tyle osób je poleca, coś w tym musi być ;-). W oryginalnym przepisie zmniejszyłam ilość
masła i
cukru - w takiej wersji Wam polecam.Składniki:250 g
masła220 g drobnego
cukru do wypieków6
jajek,
żółtka i
białka osobno100 g
gorzkiej czekolady, drobno posiekanej100 g
mąki pszennej2 łyżeczki
cynamonu (lub więcej, jeśli lubicie :)2 łyżeczki
proszku do pieczenia300 g uprażonych na suchej patelni i grubo zmielonych
migdałów (lub innych
orzechów)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Uprażone (lub podpieczone) i grubo zmielone
migdały wymieszać z przesianą
mąką,
cynamonem i
proszkiem do pieczenia.W misie miksera umieścić
masło i
cukier, utrzeć do otrzymania jasnej i puszystej masy
maślanej. Dodawać
żółtka, jedno po drugim, cały czas ucierając. Dodać mieszankę
mąki i
migdałów, posiekaną
czekoladę i wymieszać szpatułką do połączenia.W osobnej misie ubić
białka, na sztywno. Partiami dodawać do ciasta, delikatnie mieszając, by piana nie opadła.Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm (wysokiej) lub niższej 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Uwaga: ciasto mocno rośnie. Wyrównać szpatułką. Piec w temperaturze 160ºC przez około 60 minut lub do tzw. suchego patyczka. Studzić w lekko uchylonym piekarniku.Ponadto:kilka łyżek gładkiej
konfitury morelowej (glazury)70 g
mlecznej czekolady, startejWystudzone ciasto z wierzchu posmarować
konfiturą. Oprószyć startą
mleczną czekoladą.Smacznego :-).
Źródło przepisu - Magazyn Kuchnia, przepis zmodyfikowany.