ßßß Cookit - przepis na Babka karmelowa

Babka karmelowa

nazwa

Wykonanie

Babka karmelowa, którą Wam dzisiaj przedstawiam jest bardzo delikatna, puszysta i z lekką nutą karmelu.
Ta babka to alternatywa dla babki piaskowej, która najczęściej gości na naszych stołach. Jest szybka w wykonaniu i bardzo smaczna.
5 jajek
100g masła
510 g masy krówkowej z puszki
200 g mąki pszennej
80 g budyniu karmelowego lub czekoladowego
2 łyżki cukru
2 łyżki esencji waniliowej(tutaj)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo:
50g gorzkiej czekolady
Masło roztopić, zdjąć z ognia, dodać 350 g masy krówkowej i zmiksować.
Do masy dodać żółtka, esencję waniliową oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i proszek budyniowy.
Całość dokładnie zmiksować
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
Pod koniec ubijania dodać cukier i ubić na sztywno.
Pianę delikatnie wmieszać do ciasta karmelowego.
Ciasto wyłożyć do blaszki 925x12cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 180°C przez około 50 minut.
Ciasto ostudzić i polać polewą.
160 g masy krówkowej podgrzać, dodać połamaną czekoladę i rozpuścić.
Polewą polać babkę.
Orzeszkami udekorować babkę.
Smacznego!!
Źródło:http://kucharzenieedi.pl/babka-karmelowa