Wykonanie
Babka karmelowa, którą Wam dzisiaj przedstawiam jest bardzo delikatna, puszysta i z lekką nutą karmelu.Ta babka to alternatywa dla babki piaskowej, która najczęściej gości na naszych stołach. Jest szybka w wykonaniu i bardzo smaczna.
5
jajek100g
masła510 g masy krówkowej z puszki200 g
mąki pszennej80 g budyniu karmelowego lub
czekoladowego2 łyżki
cukru2 łyżki esencji waniliowej(tutaj)2 łyżeczki
proszku do pieczeniadodatkowo:50g
gorzkiej czekoladyMasło roztopić, zdjąć z ognia, dodać 350 g masy krówkowej i zmiksować.Do masy dodać
żółtka, esencję
waniliową oraz przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia i proszek budyniowy.Całość dokładnie zmiksować
Białka ubić na sztywno ze szczyptą
soli.Pod koniec ubijania dodać
cukier i ubić na sztywno.Pianę delikatnie wmieszać do ciasta karmelowego.Ciasto wyłożyć do blaszki 925x12cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 180°C przez około 50 minut.Ciasto ostudzić i polać polewą.160 g masy krówkowej podgrzać, dodać połamaną
czekoladę i rozpuścić.Polewą polać babkę.Orzeszkami udekorować babkę.Smacznego!!