Wykonanie
Pyszne, wilgotne i puszyste.Bardzo aromatyczne.Gorąco polecam.Dołączam do Festiwalu Dyni .Przez najbliższe dni powrót do dyni w kuchni:)
inspiracja z małymi zmianami250 ml musu z dyni*200 g
masła3/4 szklanki
cukru1 opakowanie
cukru wanilinowego lub 2 łyżeczki ekstraktu z
waniliiskórka starta z 1 dużej
pomarańczy3
jajka, oddzielnie
żółtka od
białek1 i 1/2 szklanki
mąki pszennej1 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sodyPolewa:1 łyżeczka słodkiej
śmietanki2 łyżeczki
skórki pomarańczowejsok z cytryny (1-2 łyżki)
cukier puder ok. 1/2 szklankiTortownicę o średnicy 23 cm posmarować
masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni z termoobiegiem.Do garnka włożyć
masło, roztopić na małym ogniu mieszając (starać się nie podgrzewać za bardzo
masła). Dodać
cukier oraz
cukier wanilinowy i wymieszać. Odstawić z ognia.Dodać mus z dyni i skórkę z
pomarańczy, wymieszać i ostudzić (masa może być lekko ciepła). Odłożyć pół szklanki masy na polewę (ja odłożyłam, ale użyłam do innego wypieku;).Do reszty (większości masy) dodać
żółtka i wymieszać.
Mąkę przesiać do czystej miski razem z
proszkiem do pieczenia. Dodać ją do masy w 3 partiach, za każdym razem dokładnie mieszając łyżką.
Białka ubić na idealnie sztywną pianę i dodać do masy, bardzo delikatnie wymieszać łyżką.Masę wyłożyć do tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 45 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.Połączyć składniki polewy i polać ciasto gdy będzie już ostudzone.
* Aby przygotować mus z dyni musimy ją najpierw upiec.Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C.
Dynię kroimy na kawałki razem ze skórą.Usuwamy miąższ z pestkami. Kładziemy na blaszce skórką do dołu i wstawiamy do piekarnika na 30-40 minut.Łyżką wyjmujemy miąższ ze skórki i miksujemy na gładki mus.