ßßß
Pyszne, wilgotne i puszyste.Bardzo aromatyczne.Gorąco polecam.Dołączam do Festiwalu Dyni .Przez najbliższe dni powrót do dyni w kuchni:)
inspiracja z małymi zmianami250 ml musu z dyni*200 g masła3/4 szklanki cukru1 opakowanie cukru wanilinowego lub 2 łyżeczki ekstraktu z waniliiskórka starta z 1 dużej pomarańczy3 jajka, oddzielnie żółtka od białek1 i 1/2 szklanki mąki pszennej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sodyPolewa:1 łyżeczka słodkiej śmietanki2 łyżeczki skórki pomarańczowejsok z cytryny (1-2 łyżki)cukier puder ok. 1/2 szklankiTortownicę o średnicy 23 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni z termoobiegiem.Do garnka włożyć masło, roztopić na małym ogniu mieszając (starać się nie podgrzewać za bardzo masła). Dodać cukier oraz cukier wanilinowy i wymieszać. Odstawić z ognia.Dodać mus z dyni i skórkę z pomarańczy, wymieszać i ostudzić (masa może być lekko ciepła). Odłożyć pół szklanki masy na polewę (ja odłożyłam, ale użyłam do innego wypieku;).Do reszty (większości masy) dodać żółtka i wymieszać.Mąkę przesiać do czystej miski razem z proszkiem do pieczenia. Dodać ją do masy w 3 partiach, za każdym razem dokładnie mieszając łyżką.Białka ubić na idealnie sztywną pianę i dodać do masy, bardzo delikatnie wymieszać łyżką.Masę wyłożyć do tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 45 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.Połączyć składniki polewy i polać ciasto gdy będzie już ostudzone.
* Aby przygotować mus z dyni musimy ją najpierw upiec.Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C. Dynię kroimy na kawałki razem ze skórą.Usuwamy miąższ z pestkami. Kładziemy na blaszce skórką do dołu i wstawiamy do piekarnika na 30-40 minut.Łyżką wyjmujemy miąższ ze skórki i miksujemy na gładki mus.