Wykonanie
Dzień dobry!Przed
Wami klasyczny sernik wiedeński. Bez
spodu, z
czekoladową polewą na wierzchu i mnóstwem
rodzynek w środku.Sam sernik nie jest bardzo słodki,
rodzynki tę
słodycz nieco wypełniają, jednak jeśli ich nie lubicie, możecie pominąć.
Doskonały na świąteczny stół, dlatego też na zdjęciu w świątecznej oprawie.Zapraszam!Składniki:1 kg
twarogu tłustego (3-krotnie mielony lub wiaderkowy np. Piątnica, Wieluń)5 dużych
jajek2 łyżki
mąki ziemniaczanej1 szklanka
cukru1 łyżka ekstraktu
pomarańczowego (można zastąpić kilkoma kroplami aromatu)3 garści
rodzynek100 g
gorzkiej czekolady50 g
masłaczekoladowe gwiazdki lub inne dekoracjeWykonanie:Żelazną zasadą każdego sernika są produkty w temperaturze pokojowej, zatem wyciągnijmy je z lodówki przynajmniej 2 godziny przed pieczeniem.W dużej misce umieszczamy
jajka i
cukier, miksujemy aż się połączą, niezbyt długo. Następnie dodajemy
ser, po kilka łyżek, ciągle miksując.
Na koniec dodajemy ekstrakt,
mąkę i
rodzynki. Dokładnie mieszamy.Do silikonowej tortownicy (polecam te z ceramicznym
spodem) wlewamy naszą masę
serową. Sernik wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st., zmniejszamy temperaturę do około 150 st. i pieczemy przynajmniej godzinę. Maksymalnie 1,5 godziny.
Sernik studzimy w uchylonym piekarniku, następnie wyciągamy z formy, dekorujemy
polewą czekoladową, przygotowaną z
czekolady i
masła, roztopionych na parze (miskę układamy nad naczyniem z gorącą
wodą, tak aby spód nie dotykał
wody). Na koniec układamy
czekoladowe dekoracje i pozostawiamy do zastygnięcia.Smacznego!