ßßß
Doskonały na świąteczny stół, dlatego też na zdjęciu w świątecznej oprawie.Zapraszam!Składniki:1 kg twarogu tłustego (3-krotnie mielony lub wiaderkowy np. Piątnica, Wieluń)5 dużych jajek2 łyżki mąki ziemniaczanej1 szklanka cukru1 łyżka ekstraktu pomarańczowego (można zastąpić kilkoma kroplami aromatu)3 garści rodzynek100 g gorzkiej czekolady50 g masłaczekoladowe gwiazdki lub inne dekoracjeWykonanie:Żelazną zasadą każdego sernika są produkty w temperaturze pokojowej, zatem wyciągnijmy je z lodówki przynajmniej 2 godziny przed pieczeniem.W dużej misce umieszczamy jajka i cukier, miksujemy aż się połączą, niezbyt długo. Następnie dodajemy ser, po kilka łyżek, ciągle miksując.
Na koniec dodajemy ekstrakt, mąkę i rodzynki. Dokładnie mieszamy.Do silikonowej tortownicy (polecam te z ceramicznym spodem) wlewamy naszą masę serową. Sernik wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st., zmniejszamy temperaturę do około 150 st. i pieczemy przynajmniej godzinę. Maksymalnie 1,5 godziny.
Sernik studzimy w uchylonym piekarniku, następnie wyciągamy z formy, dekorujemy polewą czekoladową, przygotowaną z czekolady i masła, roztopionych na parze (miskę układamy nad naczyniem z gorącą wodą, tak aby spód nie dotykał wody). Na koniec układamy czekoladowe dekoracje i pozostawiamy do zastygnięcia.Smacznego!