ßßß Cookit - przepis na Sernik wiedeński

Sernik wiedeński

nazwa

Wykonanie

Klasyczny sernik wiedeński … bez spodu … sama masa serowa wzbogacona słodkimi rodzynkami. Prosto i pysznie … sernik taki jak piecze mama :-).
Składniki:
1,2 kg tłustego twarogu dobrej jakości
6 jajek
1 1/3 szklanki cukru
150 g miękkiego masła
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
200 g rodzynek
1 łyżka maki pszennej
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Tortownice o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, tylko spód. Odstawiamy.
Rodzynki przesypujemy do miseczki, oprószamy łyżką mąki i odstawiamy.
Piekarnik nastawiamy na 170 st. C.
Twaróg mielimy dwukrotnie przez maszynkę, lub dokładnie blendujemy. Odstawiamy.
Do dużej miski przekładamy masło, oddajemy cukier i miksujemy do czasu uzyskanie jasnej masy. Cały czas miksując dodajemy po jednym jajku naprzemiennie z twarogiem. Staramy się miksować tylko do czasu połączenia składników, tak, aby zbytnio nie napowietrzać masy serowej (zapobiegnie to wyrośnięciu sernika, a potem jego mocnemu opadnięciu). Do masy serowej dodajemy ekstrakt z wanilii oraz rodzynki obtaczane w mące. Całość mieszamy i przelewamy do tortownicy. Sernik wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 st. C, pieczemy go przez 10 minut w tej temperaturze, a następnie zmniejszamy do 150 st. C i pieczemy jeszcze ok. 100 minut. Piekłam bez termoobiegu. Studzimy w uchylonym piekarniku, a następnie chłodzimy w lodówce.
Sernik podajemy oprószony cukrem pudrem.
Smacznego!
Źródło:http://www.kawaiczekolada.pl/sernik-wiedenski