Wykonanie
Klasyczny sernik wiedeński … bez
spodu … sama masa serowa wzbogacona słodkimi
rodzynkami. Prosto i pysznie … sernik taki jak piecze mama :-).
Składniki:1,2 kg tłustego
twarogu dobrej jakości6
jajek1 1/3 szklanki
cukru150 g miękkiego
masła2 łyżki
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego200 g
rodzynek1 łyżka
maki pszennejDodatkowo:
cukier puder do posypaniaWykonanie:Tortownice o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, tylko spód. Odstawiamy.
Rodzynki przesypujemy do miseczki, oprószamy łyżką
mąki i odstawiamy.Piekarnik nastawiamy na 170 st. C.
Twaróg mielimy dwukrotnie przez maszynkę, lub dokładnie blendujemy. Odstawiamy.Do dużej miski przekładamy
masło, oddajemy
cukier i miksujemy do czasu uzyskanie jasnej masy. Cały czas miksując dodajemy po jednym
jajku naprzemiennie z
twarogiem. Staramy się miksować tylko do czasu połączenia składników, tak, aby zbytnio nie napowietrzać masy serowej (zapobiegnie to wyrośnięciu sernika, a
potem jego mocnemu opadnięciu). Do masy serowej dodajemy ekstrakt z
wanilii oraz
rodzynki obtaczane w
mące. Całość mieszamy i przelewamy do tortownicy. Sernik wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 st. C, pieczemy go przez 10 minut w tej temperaturze, a następnie zmniejszamy do 150 st. C i pieczemy jeszcze ok. 100 minut. Piekłam bez termoobiegu. Studzimy w uchylonym piekarniku, a następnie chłodzimy w lodówce.Sernik podajemy oprószony
cukrem pudrem.Smacznego!