ßßß
Składniki:CIASTO KRUCHE210g mąki pszennej100g masła50g cukru pudru2 żółtkaszczypta soli1 łyżeczka ekstraktu z waniliiMASA SEROWA750g twarogu półtłustego lub tłustego mielonego 2-3 razy150g cukru pudru75g masła6 jajek2 łyżki domowego cukru z wanilią1 łyżka ekstraktu z wanilii25g (2 pełniejsze łyżki) mąki ziemniaczanej100g rodzynek + 1 łyżka mąki pszennej1 żółtko do posmarowania pasków z ciasta
Wykonanie:CIASTO KRUCHE- mąkę przesiać, dodać cukier puder, sól, zimne masło, żółtka i ekstrakt z wanilii, składniki posiekać razem, szybko zagnieść gładkie ciasto (gdyby ciasto było za suche, można dodać odrobinę zimnej wody)- gotowe ciasto podzielić na dwie części: 2/3 i 1/3, zafoliować i schłodzić przez 60 minut w lodówce- po tym czasie większą część ciasta wyjąć z lodówki, rozwałkować i przełożyć na dno formy (lub wylepić ciastem dno)- ciasto nakłuć gęsto widelcem, upiec w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni przez około 20 minut lub do zrumienienia- upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, wystudzić
MASA SEROWA- składniki na masę serową muszą być w temperaturze pokojowej (należy wyjąć je z lodówki na 2-3 godziny przed rozpoczęciem przygotowań)- rodzynki sparzyć wrzątkiem, odcedzić i osuszyć, oprószyć 1 łyżką mąki pszennej- masło utrzeć z 2/3 cukru pudru na puszystą, jasną masę- do masy maślanej dodawać pojedynczo żółtka, po każdym ucierając masę do wrobienia żółtka, następnie dodawać partiami zmielony twaróg, cukier waniliowy, ekstrakt z wanilii oraz przesianą mąkę ziemniaczaną
- do masy serowej dodać oprószone mąką rodzynki (nadmiar mąki strzepnąć), wymieszać- białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo pozostałą 1/3 cukru pudru- pianę przełożyć do masy serowej w kilku porcjach, po każdej delikatnie mieszając masę z pianą- gotową masę serową przełożyć na podpieczony spód z ciasta kruchego- schłodzone ciasto kruche, które pozostało, rozwałkować na dość cienki placek, radełkiem wykroić paski o szerokości 0 , 8-1cm
- wykrojone paski delikatnie ułożyć pod skosem na cieście, tworząc kratkę- małym pędzelkiem posmarować paski z ciasta roztrzepanym żółtkiem- sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, piec 60-70 minut, aż wierzch będzie ścięty i sprężysty (nie należy piec sernika za długo, żeby za bardzo się nie wysuszył)- piekarnik wyłączyć, drzwiczki uchylić dopiero po jego ostygnięciu, sernik pozostawić w piekarniku do częściowego przestygnięcia, wyjąć na blat i całkowicie ostudzić- sernik należy schłodzić przez całą noc w lodówce, nabierze wtedy odpowiedniej konsystencji
Sernik można udekorować lukrem powstałym z cukru pudru roztartego z niewielką ilością wrzątku i soku z cytryny lub oprószyć cukrem pudrem. Ja swój pozostawiłam bez niczego, gdyż kratka na wierzchu sernika wygląda efektownie, a sam sernik według mnie jest odpowiednio słodki i dodatkowe dekorowanie nie jest konieczne.Sernik należy przechowywać w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce, w szczelnym pojemniku spożywczym.