ßßß
Na ciasto· 300 g mąki pszennej· 1 , 5 łyżeczki proszku dopieczenia· 150 g cukru· 1 jajko· 130 g miękkiego masła· łyżeczka kawy rozpuszczalnej· 2 łyżki kakaoMasło ucieramy z cukrem. W oddzielnej misce łączymy składniki suche- mąkę, proszek do pieczenia, kakao i kawę. Do masła z cukrem stopniowo dodajemy składniki suche oraz jajko.Ciastem wylepiamy tortownicę - średnica 26 cm- wysmarowaną masłem i obsypaną mąką. Podpiekamy w piekarniki, termoobieg, 180 stopni, 15 min.Masa serowo-buraczana:
· 500 g zmielonego twarogu· 200 g miękkiego masła· 4 jajka· 250-300 g cukru pudru· 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii· 2 łyżki mąki ziemniaczanej· 1,5 łyżki mąki pszennej· 300 g puree z buraków (buraki gotujemy do miękkości, obieramy i dokładnie blendujemy)· szczypta soliMasło ucieramy z cukrem, dodajemy mąki, ekstrakt waniliowy. Stopniowo, cały czas miksując dodajemy ser, żółtka i puree z buraków. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszając. Całość przelewamy na podpieczony spód. Sernik pieczemy ok. 60 minut. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Smacznego!