Wykonanie
Zapraszam na niedzielne ciacho! Pogoda dziś dopisuje, więc zajadamy w ogrodzie... sernik z masą na bazie
buraczków. Pyszny, dekoracyjny i kolorowy deser.Składniki:
Na ciasto· 300 g
mąki pszennej· 1 , 5 łyżeczki proszku dopieczenia· 150 g
cukru· 1
jajko· 130 g miękkiego
masła· łyżeczka
kawy rozpuszczalnej· 2 łyżki
kakaoMasło ucieramy z
cukrem. W oddzielnej misce łączymy składniki suche-
mąkę,
proszek do pieczenia,
kakao i
kawę. Do
masła z
cukrem stopniowo dodajemy składniki suche oraz
jajko.
Ciastem wylepiamy tortownicę - średnica 26 cm- wysmarowaną
masłem i obsypaną
mąką. Podpiekamy w piekarniki, termoobieg, 180 stopni, 15 min.Masa
serowo-buraczana:
· 500 g zmielonego
twarogu· 200 g miękkiego
masła· 4
jajka· 250-300 g
cukru pudru· 2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii· 2 łyżki
mąki ziemniaczanej· 1,5 łyżki
mąki pszennej· 300 g puree z
buraków (
buraki gotujemy do miękkości, obieramy i dokładnie blendujemy)· szczypta
soliMasło ucieramy z
cukrem, dodajemy
mąki, ekstrakt
waniliowy. Stopniowo, cały czas miksując dodajemy
ser,
żółtka i puree z
buraków.
Białka ubijamy ze szczyptą
soli. Dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszając. Całość przelewamy na podpieczony spód. Sernik pieczemy ok. 60 minut. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Smacznego!