Wykonanie
Od dziś to numer jeden wśród serników. Sernik o zniewalającym słodkim smaku
chałwy, gdzie przełamaniem są
czerwone porzeczki. Całość otulona kruchym
czekoladowym ciastem i udekorowana
kajmakiem. Po prostu rewelacyjne i obłędne ciasto.
Kruche ciasto:150 g
maki pszennej100 g
masła 82%50 g
cukru pudru1,5 łyżeczki
kakao1 duże
jajko0,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaMasa serowa:1 kg mielonego
twarogu (gęstego)4 duże
jajka1 szklanka
cukru2 łyżki
mąki ziemniaczanej100 g
chałwy waniliowej50 g
chałwy waniliowo – kakowej1 szklanka czerwonych
porzeczekDekoracja:200 g kajmaku HELIO
Czekoladowe kuleczki do dekoracji50 g
chałwy do posypaniaKruche ciasto: Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Owijamy je folią spożywczą i odkładamy do lodówki na 40 minut. Po tym czasie wylepiamy spód i boki tortownicy o średnicy 24 cm.Masa serowa:
Twaróg oraz
jajka muszą
mieć temperaturę pokojową.
Jajka ubijamy z
cukrem na puszysta pianę. Dokładamy stopniowo łyżkami
twaróg i
mąkę ziemniaczaną. Mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy pokruszoną
chałwę, mieszamy łyżką. Wylewamy 3 łyżki masy do formy, rozkładamy
czerwone porzeczki (gdy mamy mrożone rozmrażamy je). Zalewamy resztą masy serowej. Sernik pieczemy w nagrzanym do 160*C piekarniku (funkcja góra-dół) przez 60 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 140*C i pieczemy jeszcze 20 minut. Studzimy w piekarniku przy delikatnie otwartych drzwiczkach.Dekoracja: Po wystudzeniu dekorujemy sernik. Do worka cukierniczego z końcówką gwiazdki przekładamy kajmak. Wyciskamy gwiazdki. Wierzch obsypujemy pokruszoną
chałwą i kuleczkami czekoladowymi. Sernik trzymamy w lodówce.